Grillad hel entrecôte

BBQ_PLC kopia.inddFrån Ben O’Donoghues eminenta kokbok BBQ • Fisk, vego, kött Mer än 180 recept (Norstedts, 2016) kommer detta recept på grillad hel entrecôte.

Den här rätten blir bäst om man grillar köttet indirekt: förbered grillkolen på ena sidan i kolgrillen eller stäng locket på gasolgrillen, stäng av brännarna i mitten och vrid upp de yttre. Tillsätt lite blötlagda träflis för att ge köttet mer smak.

Ta några timjan- och rosmarinkvistar, krossa dem lätt och bind ihop dem till en pensel som du kan använda för att pensla köttet med marinaden.

6 PORTIONER
3 kg hel entrecôte (côte de boeuf) med 6-8 revben, be personalen i köttdisken att putsa ändarna så du får en jämn bit.
¾ dl barbecuesås

BRITTISK MARINAD
1 msk hett vatten
1 msk salt
2 msk sherryvinäger
1 msk engelsk senap
2 msk worcestersås

Om du använder kolgrill: förbered grillen för indirekt grillning långt i förväg så att du får en riktigt varm glödbädd. Oavsett om man använder kol- eller gasolgrill måste man hälla lite vatten i dropplåten under grillen så att luften i grillen hålls fuktig. Vattnet måste fyllas på då och då under grillningen.

Ta ut köttet ur kylskåpet och låt det bli rumstempererat medan grillen värms upp. Det gör att det blir jämnt tillagat.

Gör brittisk marinad: Lägg alla ingredienser i en burk och skaka så att allt blandas. Pensla köttet med marinaden och pensla rejält en gång till innan du börjar grilla.

Lägg köttet på grillen när den är som hetast och stäng eller lägg på locket. Efter den inledande heta fasen (ungefär 15-20 minuter) låter man temperaturen i grillen sänkas. Behåll den lägre värmen genom att tillsätta lite grillkol då och då, tillsammans med lite blötlagda träflis som ger rök. Om du använder en gasolgrill ska du sänka gasen en aning så att du har medelvarm grill hela tiden. Tillsätt en näve blötlagda träflis i röklådan då och då så att du får lagom mycket rök.

Pensla köttet med rikligt med marinad med jämna mellanrum.

Det tar 1 ½-2 timmar att grilla ett så här stort köttstycke. Låt elden brinna ner de sista 30 minuterna av tillagningstiden. Förbered nu barbecuesåsen som ska penslas på köttet.

Låt köttet vila i 20 minuter, skär upp och pensla med barbecuesås.

Hel entrecôte. Foto: Billy Law

Hel entrecôte. Foto: Billy Law

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera