Grekiska lammfärsspett med oliver och fårost

Receptet på grekiska lammfärsspett är hämtat ur Leif Mannerströms kokbok Färs (Norstedts, 2014).

Vill man göra rätten lite matigare kan den serveras med t.ex. ugnsrostad potatis eller rotsaker.

Ingredienser till 4 personer
600-800 g lammfärs
2-3 vitlöksklyftor
2 röda chili
1 litet knippe rosmarin
skal av 2 citroner
2 msk olivolja
½ dl vatten
salt och peppar

TOMATSALLAD
400 g små tomater i olika färger
2 gula lökar
1 knippe salladslök
några kvistar rosmarin
2 dl goda oliver
250 g fårost
2 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
havssalt och peppar

GÖR SÅ HÄR
Skala vitlöksklyftorna. Finhacka vitlök, chili och rosmarin. Blanda med färsen och citronskalen. Tillsätt olivolja, vatten, salt och peppar och arbeta in i färsen. Provstek gärna lite färs och smaka av kryddningen. Trä upp färsen på grillspett, använder du trägrillspett och ska grilla så blötlägg spetten några timmar först.
Grilla eller stek runt om 5-6 minuter, lammfärsspetten kan med fördel vara rosa i mitten.
Halvera tomaterna. Skala löken. skiva lök och salladslök och hacka rosmarinen grovt. Blanda med övriga salladsingredienser och smaka av med havssalt och peppar.

Foto: Tomas Yeh

Foto: Tomas Yeh

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar