Receptet på grekiska lammfärsspett är hämtat ur Leif Mannerströms kokbok Färs (Norstedts, 2014).
Vill man göra rätten lite matigare kan den serveras med t.ex. ugnsrostad potatis eller rotsaker.
Ingredienser till 4 personer
600-800 g lammfärs
2-3 vitlöksklyftor
2 röda chili
1 litet knippe rosmarin
skal av 2 citroner
2 msk olivolja
½ dl vatten
salt och peppar
TOMATSALLAD
400 g små tomater i olika färger
2 gula lökar
1 knippe salladslök
några kvistar rosmarin
2 dl goda oliver
250 g fårost
2 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
havssalt och peppar
GÖR SÅ HÄR
Skala vitlöksklyftorna. Finhacka vitlök, chili och rosmarin. Blanda med färsen och citronskalen. Tillsätt olivolja, vatten, salt och peppar och arbeta in i färsen. Provstek gärna lite färs och smaka av kryddningen. Trä upp färsen på grillspett, använder du trägrillspett och ska grilla så blötlägg spetten några timmar först.
Grilla eller stek runt om 5-6 minuter, lammfärsspetten kan med fördel vara rosa i mitten.
Halvera tomaterna. Skala löken. skiva lök och salladslök och hacka rosmarinen grovt. Blanda med övriga salladsingredienser och smaka av med havssalt och peppar.
No comments yet.