Gratinerad löksoppa

morbergdryckerGratinerad löksoppa – kan det bli mer franskt? Helst skulle man väl velat äta denna klassiker vid Les Halles i Paris. Men när man nu inte är i Paris, och hallarna inte heller är vad de en gång var så får väl en hemlagad soppa duga!

Detta recept kommer från Per Morbergs nya kokbok Morberg – Maten, drycken och konsten att kombinera (Bonnier fakta, 2015). Per Moberg ger oss inte bara ett läckert recept på gratinerad löksoppa utan även tre bra tips på vad man kan dricka till denna goda soppa (se nedan).

4 portioner

½ kg gul lök
2 msk smör
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 kvist timjan
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
1 msk tamarisoja
salt och peppar

Gratinering
4 skivor vitt bröd
2 msk smör
8-12 skivor lagrad ost, präst- eller gruyèreost

  • Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör på svag värme. Tillsätt buljong, timjan, lagerblad och vin och låt koka i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  • Värm ugnen till 250°, grillfunktion.
  • Skär brödet i grova tärningar. Fräs dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna.
  • Fördela soppan i ugnssäkra portionsformar. Lägg i brödtärningarna och lägg på osten.
  • Gratinera soppan högt upp i ugnen i några minuter tills osten fått fin färg. Servera direkt.
gratloksoppa

Foto: Martin Löf

 

Per Morbergs dryckestips:

PRIMITIVT
Här behövs något fruktigt, smakrikt och rött, trots att det är vitt vin i soppan. Primitivo di Manduria kommer från Apulien längst ner i södra Italien. Det är riktigt robust och gjort på druvsorten Primitivo. Strålande till just löksoppa!

KULTIVERAT
Överraska med ett litet glas madeira. För att få fram den typiska stilen hos detta starkvin från ön Madeira värmer man långsamt upp vinet så att sockret karamelliseras. Resultatet blir en dryck med en underbart knäckig karaktär, en viss sötma och frisk ren fruktsyra på slutet. Cossart Gordon Sercial 5 years Old är som namnet anger en sercial, den torraste varianten av madeira. Ingen madeira är dock helt torr, vilket gör att den passar mycket bra till löksoppa.

HABILT
Lindemans Chardonnay, om du helst vill dricka vitt. Vinet är väldigt fruktigt och har en viss fatkaraktär.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera