Detta recept med grönkål kommer från Karoline Jönssons kokbok Den goda gröna julen, (Norstedts, 2017).
Denna paj görs med ett glutenfritt skal av kokt potatis och rismjöl, och är alltså bra både för glutenintoleranta och när man har kokt potatis att göra sig av med. Den stuvade grönkålen är en liten flirt med hallänningarnas långkål och lämpar sig därför särdeles bra på julbordet.
6 bufféportioner
Pajskal
4 kokta och skalade potatisar
1 ½ dl rismjöl
¾ dl varmpressad raps- eller kokosolja
Fyllning
150 g grönål
¹⁄³ purjolök
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
½ chili
olivolja
2 ½ dl havregrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 krm riven muskotnöt
salt och svartpeppar
Garnering
ärtskott
rostad flagad mandel
Riv potatisen på rivjärn och blanda med rismjöl och olja till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda skalet 10 minuter på 200 grader.
Gör under tiden fyllningen. Repa grönkålen och skär den i bitar. Skär purjolöken i skivor och skölj noga. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Hacka chilin.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs grönkål, purjolök, schalottenlök, vitlök och chili tills purjolöken mjuknat och den blivit glansig. Häll på havregrädden och smaksätt med senap, timjan och muskot. Smaka av med salt och peppar.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och baka sedan pajen 20 minuter. Garnera med ärtskott och mandel vid servering.
No comments yet.