Gott och enkelt mitt i veckan – köttfärslimpa

KöttfärslimpaVardagsmat ska vara god och lättlagad. Den klassiska köttfärslimpan kan varieras i det oändliga. Prova dig fram med kryddor och tillbehör som du tycker om. Gör du dessutom en krämig gräddsås till så smälter rätten i munnen, även en vanlig onsdag. Ingredienser (4 portioner) 500 g nötfärs ½ gul lök 1 ägg ½ dl ströbröd ½ dl mjöl ½ dl matlagningsgrädde 2 msk teriyakisås salt och nymald svartpeppar efter smak ½ msk soja 50 g smör (½ dl rödvin) Sås 25 g smör 2 msk vetemjöl 2 dl vispgrädde 2 dl sky från köttfärslimpan 1 tsk strösocker 1 tsk lingonsylt eller svartvinbärsgelé salt och nymald svartpeppar Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ägg, ströbröd, grädde och mjölk och låt svälla i 5 minuter. Blanda köttfärs, finhackad lök, teriyakisås, salt, peppar och ev lite rödvin om du har en skvätt över. Rör ihop till en fast jämn smet och tillsätt det till blandningen.

Den här gången gjorde jag dubbel sats och fick tre fina köttfärslimpor. Perfekt att frysa in.

Den här gången gjorde jag dubbel sats och fick tre fina köttfärslimpor. Perfekt att frysa in.

Forma smeten till en limpa och lägg den i en ugnsform som du smort med hälften av smöret. Smält resten av smöret och tillsätt sojan. Pensla köttfärslimpan med sojablandningen innan du gräddar den mitt i ugnen i ca 40 minuter. Skyn som bildas i ugnsformen tar du tillvara och använder till såsen. Sås Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet lite i taget. Vispa ordentligt så att mjölet löser sig i smöret. Tillsätt skyn från köttfärslimpan och rör till en jämn sås.  Häll i grädden, sylten och strösockret. Salta och peppra och koka upp tills den tjocknar. Smaka av med kryddor och om du vill få en djupare färg lite soja. Servera köttfärslimpan med kokt potatis, lingonsylt, en god sallad och den ljuvliga såsen.

Print Friendly

, , , ,

2 Responses to Gott och enkelt mitt i veckan – köttfärslimpa

  1. WordPress › Fel

    Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

    Läs mer om felsökning i WordPress.