Gör din egen kryddblandning

lavendelsaltNu är det dags att ta hand om de torkade örterna. I artikeln Skördetid i örtagården  finns tips om hur du skördar och torkar sommarens kryddväxter. Allt för att kunna fortsätta njuta av dem under vinterhalvåret!

Repa, blanda och skapa

När dina skördade örter är riktigt torra är det dags att ta hand om dem och det är nu det kreativa arbetet börjar. Örterna ska vara så torra att du nästan bara behöver ta i dem för att bladen ska lossna från stjälkarna. Det är viktigt att de är riktigt ”knastertorra” för att de ska behålla sin fina smak och färg hela vintern och inte börja mögla i burkarna. Du märker snart hur olika sorters örter beter sig på olika sätt. Timjan, rosmarin och kyndel har blad som barr och grenarna är nästan torra redan när man skördar. Libbstickan har tjocka, lite ”köttiga” stjälkar som aldrig vill torka riktigt men som istället kan frysas när du plockat av de torra bladen. De frusna stjälkarna är utmärkta smaksättare i vinterns mustiga soppor. Även de torra stjälkarna från örterna kan användas på olika sätt. De kan läggas på kolbädden i grillen och deras rök sätter då lite smak. De torra lavendelstjälkarna kan buntas och läggas på brasan för att sprida lite sommardoft i rummet under kulna höstkvällar. Repa av sort för sort och lägg i en mörk burk. Alternativet är en klar glasburk och att den istället förvaras i ett mörkt skåp.

Din egen kryddblandning

En känsla av rikedom är det att sitta med sina välfyllda burkar framför sig. Ta en nypa här och en nypa där, krossa dem i handen, kupa händerna runt krosset och dra in doften. Träna på att bedöma kombinationerna; stämmer dessa, är det någon som dominerar, mera av en eller mindre av en annan. Glöm inte att anteckna vad du gör – en riktig succé vill du ju kunna upprepa. Nöjd med en spännande kombination får den hamna i en egen burk och naturligtvis får den också ett trevligt namn.

saltÖrtsalt

Ett örtsalt på torkade örter håller färgen fint och klumpar inte. Fukten i färska örter gör att det kan bilda klumpar, örterna blir svarta och efter ett tag ser det inte så trevligt ut. Dock går det utmärkt med färska örter om du ska använda örtsaltet direkt. Lite ringblomma blir då ett vackert inslag. Med torkade örter gör du precis som med kryddblandningen – dofta dig fram till en god kombination. De blandade örterna mortlar du sedan tillsammans med havssalt efter önskad mängd. Örtsalt på torkade örter kan sparas länge.

Örtte

Av dina myntor, citronmeliss, anisisop och nässlor gör du ett härligt örtte. Här kan du vara lite mer försiktig när du repar de torra bladen från stjälkarna så att du får lite större bitar av bladen. Spara dem var för sig eller gör goda blandningar som du kan njuta av hela vintern. Citronmelissen är ett utmärkt lite rogivande kvällste medan myntorna är lite uppiggande.

Du kan nu nöjt betrakta din skatt av smaker och njuta av ända fram till nästa års skörd. Dina torkade örter skulle kunna sparas i flera år, men det räcker ju att du har kvar till nästa års örter kan börja skördas av nästa försommar. Då vet du ju också om din odling behöver kompletteras med någon kryddväxt som inte räckte hela vintern.

Lycka till och mycket njutning!

Eva på Österlenkryddor

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar