Fryst cheesecake med jordnötter och choklad är en riktigt god och lite annorlunda cheesecake. Den krispiga jordnöttsbotten tillsammans med den lena vaniljen och chokladen påminner om Snickers-glass. Varför inte överraska dina nära och kära med den här favoriten vid nästa fika?
Ugn: 180 °C
Portioner: 12
Botten
2 dl jordnötssmör (sockerfritt)
1 ½ dl jordnötter
1 ägg
2 msk valfri sötning
Fyllning
2 äggvitor
2 dl grädde
300 g färskost, rumstempererad
2 äggulor
½–0,75 dl valfri sötning
2 krm vaniljpulver
Topping
85 g mörk choklad (sockerfri)
2 msk grädde
1 msk jordnötssmör (sockerfritt)
½ dl hackade jordnötter
1. Gör botten genom att mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Jordnötterna behöver inte bli finfördelade.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten. Grädda i cirka 10–15 minuter. Låt svalna.
3. Separera äggen. Vispa äggvitorna hårt. Vispa grädden fluffig och blanda i färskost och äggulor. Blanda i sötning, vaniljpulver och äggvitorna. Häll i smeten i formen.
4. Smält chokladen tillsammans med grädde och jordnötssmör på låg värme. Rör ihop.
5. Dekorera cheesecaken med chokladen och toppa med hackade jordnötter. Ställ in cheesecaken i frysen i minst 4 timmar så att den hinner stelna.
6. Ställ gärna fram cheesecaken ungefär en halvtimme innan det är dags att servera den, så att den inte blir så hård.
PS Jordnötter är trots sitt namn ingen nöt utan en baljväxt. De innehåller ungefär 10 % kolhydrater och är därför ingenting man bör äta i stora mängder om man försöker gå ner i vikt.
Receptet kommer från Jill Wallentin Wollbergs kokbok Jills mat efter säsong (2013, Pagina förlag). Läs mer om boken i Lätt att gilla Jills mat.
No comments yet.