Festen kan börja! Drinkar och tilltugg

Morberg_grogg, drinkar och cocktails kopia-84Är det någon som vet hur man ska inleda, och avsluta, en bra fest så är det nog livsnjutaren Per Morberg. Här hittar du inspiration till helgens alla fester. Så det är bara att bjuda in dina nära och kära. Festen kan börja!

Hur man än vrider och vänder på det här med tilltugg till drinkarna så tycker Per Morberg att det inte går att slå saltade potatischips av god kvalitet. Men här kommer ett par ärliga försök och han börjar med klassikern löjrom.

Löjrom med surdegssticks

Till 10 personer

5 skivor surdegsbröd
ca 50 g smör
250 g löjrom, gärna Kalix
1 dl crème fraiche
1 dl finhackad rödlök
skivad citron
10 dillvippor
nymalen svartpeppar

Skär bort kanterna på brödet och skär skivorna i cirka 2 cm breda stavar. Stek dem gyllenbruna i smöret.

Fördela rommen i tio snapsglas. Toppa med crème fraiche, rödlök, citron och dillvippor. Mal över lite svartpeppar. Servera med sticksen.

Gåslever med sauternesgeléMorberg_grogg, drinkar och cocktails kopia-86

Till 15 personer

200 g gåslever
15 skivor pumpernickel eller annat mörkt bröd
3 gelatinblad
1 1⁄2 dl sauternes, sött dessertvin
krasse och flingsalt till garnering

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Lyft upp dem och smält dem i 1 msk av vinet på svag värme i en liten kastrull. Tillsätt resten av vinet och häll blandningen i en liten form eller djup tallrik. Låt stelna i cirka 3 timmar i kylen.

Skär gåslevern i knappt 1 cm tjocka skivor med en varm kniv. Stansa därefter ut rundlar, cirka 4 cm i diameter, med ett litet mått eller glas. Gör på samma sätt med brödet.

Skär gelén i små fina tärningar. Lägg gåslevern på brödet och toppa med gelé, krasse och flingsalt.

Potatissallad med forellrom på knäcke

– Den bästa tänkbara nattamaten?

Morberg_grogg, drinkar och cocktails kopia-88Baka eller köp ett riktigt gott tunt knäckebröd, skiva den allra minsta potatisen tunt, lägg till lite vacker rom och vips – en potatismacka med kaviar i lyxutförande.

Till 10 portionsbitar

200 g små färskpotatisar
1 dl crème fraiche
2 msk hackad gräslök
1 msk finhackad schalottenlök
1 tsk fransk senap
50 g forellrom
salt och nymalen peppar
10 bitar knäckebröd

Skrubba potatisarna väl och koka dem i rikligt med saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna.

Blanda crème fraiche, gräslök, schalottenlök, senap och det mesta av rommen i en skål. Skiva potatisen och vänd ner den i smeten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Lägg potatissalladen på bitar av knäckebröd. Garnera med resterande rom och eventuellt gräslök och mal över lite svartpeppar. Servera direkt så att brödet inte mjuknar.

champChampagne cocktail

Principen är att man aldrig har is i glas på fot. Fast ibland har till och med Per Morberg det ändå, och inte bara i enklare drinkar utan också som här i den kanske mest eleganta champagnecocktailen av alla. En knut av apelsinskal kan vara snyggt som garnering.

10 cl champagne
2 cl konjak
4 stänk Angostura bitter
1 sockerbit
1 apelsinskal

Lägg sockerbiten i ett kylt champagneglas och stänk över angostura. Häll i konjaken. Krossa sockerbiten i glaset med barskedens övre del och fyll försiktigt upp med iskall champagne. Garnera eventuellt med en bit apelsinskal.

French 75

Morberg_grogg, drinkar och cocktails kopia-68En fransk kanondrink, döpt efter en artilleripjäs från första världskriget. Isen måste vara stenhård, den ska inte ha börjat smälta när man lägger den i shakern. Det är ju bara små mängder gin, sockerlag och citron som ska skakas och drinken får inte bli blaskig.

10 cl champagne
2 cl gin
1 cl sockerlag
1 cl färskpressad citron
is till shakern

Häll gin, sockerlag och citronjuice i en isfylld shaker. Skaka kraftigt och sila ner alltsammans i ett kylt champagneglas. Fyll på med iskall champagne.

MorbergVi tackar Per Morberg som bjuder på de läckra drinkarna och tilltuggen. Vill du hitta fler guldkorn rekommenderar vi den nyutkomna boken Morberg Grogg, drinkar och cocktails (Bonnier Fakta, 2014). Alla bilderna är tagna av fotograf Martin Löf.

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera