Ett ljuvligt surdegsbröd

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Ett ljuvligt surdegsbröd

Sätt degen på kvällen, låt den jäsa i form i kylen och så rakt in i ugnen när du vaknar. Vem orkar vara morgonsur när det finns varmt, färskt surdegsbröd på frukostbordet?

Bröd – 2 stycken

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
300 g surdeg
3 dl vetemjöl
3 1⁄2 dl grahamsmjöl
2 msk havssalt
1 msk honung
1 1⁄2 msk rostad kummin

Lös upp jästen med vattnet och surdegen. Blanda i mjölet, salt, honung och rostad kummin. Knåda degen med degkrok i en blandmaskin i cirka 15 minuter. Stjälp upp degen i en inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i en timme. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och stöt ur luften. Forma till limpor eller fördela degen i två brödformar och låt jäsa i ytterligare en timme. (Eller i kylskåpet över natten.)

Sätt ugnen på 225 grader. Snitta degen precis innan den ska in i ugnen och häll ett par deciliter vatten på botten av ugnen för att bilda ånga, det ger en hårdare skorpa. Grädda i ugnen cirka 40 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Smaka pa VarmlandReceptet på det ljuvliga surdegsbrödet står köksmästaren Christoffer Schyman för. Det kommer från boken Smaka på Värmland. Läs gärna mer om boken i Smaka på Värmland.

Christoffers tips om surdeg

Vi är många som tar hand om surdeg som vore det ett barn. Surdegshotell känns lite opersonligt så några instruktioner till en god vän känns bättre.

  • Ta 1 1⁄2 dl vatten, 200 g råg- eller vetemjöl och 100 g rårivet äpple. Blanda samman och häll i en glasburk med förslutet lock.
  • Låt stå i tre dagar i en temperatur mellan 26 och 30 grader. Skaka eller rör om en gång per dag.
  • På fjärde dagen skrapar du ut degen i en bunke och blandar i ytterligare 200 g mjöl och 2 dl vatten. Vattnet ska hålla 35 grader. Låt stå i ytterligare ett dygn. Nu är surdegen klar. Den kan förvaras i kylskåp i en vecka men behöver matas och startas igen. Det gör du med 200 g mjöl och 2 dl vatten på 35 grader.
Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar