Tag Archives | dessert

Creme brûlée tillagad i en sous vide

I helgen firade vi min mans födelsedag. Då fick han en ny leksak till köket, en sous vide. Att tillaga mat i en sous vide är synnerligen enkelt och resultatet blir alldeles fantastiskt. I korthet kan man beskriva tillagningen så här: man sänker helt enkelt ner sin vakumförpackade mat i ett vattenbad som håller en […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Vin till bär och dessert

Färska frukter och bär är både gott och nyttigt. Liksom vin i lagom mängder. Den här gången har vi valt att titta närmare på viner att servera till efterrätten. Det finns en enkel regel som säger att ju sötare en dessert är desto sötare behöver vinet vara för att inte upplevas som surt. Söta viner […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Jordgubbar med vit choklad och hasselnöt, en given succé.

När man tänker på sommaren så är det lata soldränkta dagar i hängmattan man ser framför sig. Nu blir det ju inte alltid så. Ibland får vi nöja oss med moln och regn. Men oavsett väder så brukar det gå att uppbringa jordgubbar. Och jordgubbar ÄR synonymt med sommaren. Hur ska man då variera sina […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Maräng och sufflé

I min familj är vi lite dåliga på att göra desserter. Ofta fokuserar vi på förrätt och varmrätt men glömmer bort desserten. Då händer det att barnen muttrar lite. Men de har den goda smaken att ta saken i egna händer. En god förutsättning till detta har min pappa lagt grunden för. När mina föräldrar […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Jordgubbs- och rabarberpaj

I denna paj lägger vi jordgubbar och rabarber. Men det går naturligtvis att lägga i nästan vilka frukter som helst. Senast min dotter gjorde paj tillsatte hon utöver jordgubbar och rabarber även björnbär och äpple, jätte gott! Hon valde då att inte blanda bären med varandra utan lägga dem i var sin del. Ibland när […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Maränger

Ingredienser till ca 30 maränger 3 äggvitor 2 dl socker 1 krm ättika Vispa äggvitorna till löst skum, cirka 2 minuter. Häll i ättikan och vispa ytterligare en minut. Tillsätt sedan sockret lite i taget, vispa sedan till hårt skum. Smeten ska bli blank och det ska gå att vända skålen upp och ner. Grädda […]

Läs mer Kommentarer { 0 }