En vän i värmen – vattenmelongazpacho

En svalkande gazpacho på vattenmelon. Foto: Ulrika Ekblom

En svalkande gazpacho på vattenmelon. Foto: Ulrika Ekblom

Sommarsoppan framför alla är för många den kalla gazpachon från Spanien. Som de flesta klassiska rätter finns det en mängd olika recept. Men olika fräscha grönsaker ingår alltid och gazpacho ska serveras riktigt kall. Den smakar ljuvligt, särskilt en varm sommardag. I det här receptet har systrarna Eisenman valt att använda vattenmelon som bas. Ett mycket lyckat drag!

Tillagningstid ca 30 minuter + tid i kylen

Ca 1,2 l

ca 1,2 kg vattenmelon med skal
300 g tomater
1/2 gul paprika
100 g gurka
1 röd chili
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl tomatjuice
2-3 msk pressad limesaft
ca 3 msk finhackad koriander
salt och svartpeppar

Dela melonen, skär ut melonköttet och ta bort kärnorna. Dela och kärna ur tomater, paprika, gurka och chili. Mixa tillsammans med vitlök i matberedare eller med stavmixer till en finhackad massa.
Tillsätt tomatjuice, limesaft och koriander. Smaka av med salt och peppar. Ställ in soppan i kylen och låt den stå kallt i minst en timme tills den är blir riktigt kall.
Servera gärna i kylda skålar.

Dryckestips!
Till den här svalkande soppan krävs ett minst lika svalkande vin. En sauvignon blanc från Nya Zeeland är sval och har ofta en fruktig doft av krusbär och just melon.

Receptet är hämtat ur boken Till bords av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman (Bonnier Fakta, 2015). Läs gärna mer om boken i här!

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar