En rolig fest förlänger livet

MiddagVisst är det vansinnigt roligt att samla nära och kära till fest?! Att se sina vänner roa sig, umgås med varandra, skratta, äta och dricka gott och njuta av en riktigt lyckad fest.

Vad är det då som gör att de flesta av oss inte blir färdig att ställa till med kalas så ofta? Kalas, fest, bjudning, gille, partaj eller vad du väljer att kalla det.

Kanske för att det känns som mycket jobb. Det ska planeras och fixas. Fest eller middag? Stor baluns eller litet och intimt? Vad ska jag bjuda på…? Man kan säkert hitta hur många ursäkter som helst för att inte bjuda till fest, men hur kul är det? Vi bestämde oss för att slå ett slag för fler fester – och lyckade fester!

En lyckad fest tycker jag är en fest som är så väl förbered att jag fullständigt kan njuta och vara delaktig utan att behöva fundera på att det finns mat och dryck så det räcker eller om jag glömt något. Och det är ju egentligt inte svårt alls. Nyckeln heter PLANERING. Förbered festen väl. Jag älskar checklistor! Tema? Vilken typ av fest vill du ha? Tänk på att bjuda i god till. Både praktiskt för dig och faktiskt väldigt trevligt att som gäst ha ett roligt kalas att se fram emot. Välj ett lämpligt datum och tänk på att undvika långhelger och lov när många är bortresa.

Recept för en lyckad fest

Margareta

Margareta Schildt Landgren

Finns det recept för en lyckad fest? Vi frågade Maragareta Schildt Landgren som är matkreatör och en erkänt duktig och rutinerad kokboksförfattare med mer än 20 utgivna kokböcker. Margareta om någon vet hur man kan tänka om man vill ordna en fest, för att själv kunna vara med och njuta av kvällen.

Vad tycker du är bra att bjuda på, Margareta?

-Jag skulle rekommendera buffé eftersom det passar alla och det går att ha allting färdigt när gästerna kommer. Tänk bara på att det är viktigt att få plats med maten i kylen och frysen om man har många rätter.

Buffé är också bra då de gäster som föredrar att äta vegetariskt inte behöver känns sig “udda”, utan helt enkelt väljer av de rätter som bara innehåller grönsaker, ärter, bönor och linser. Så tänk på att det också finns vegetariska rätter representerade på buffébordet. Många föredrar idag att äta till exempel fisk och kyckling men avstår från andra animaliska produkter och då är buffé perfekt. Att bjuda på många små rätter ger faktiskt en hel del jobb att hålla koll på under festen. Välj därför max sex olika rätter som är väl tilltagna.

Några andra tips?

-Ja, det finns några saker som jag brukar tänka på:

  • För buffé kan man inte räkna vanliga portioner från recept, utan minska mängden eftersom man äter många rätter. I vanliga fall beräknar man 150 gram kött, fisk eller fågel per person men på buffé räcker 100 gram väl.
  • Sätt ut lappar vid varje rätt som visar vad maten innehåller, bra för vegetarianer och allergiker.
  • Fundera ut ett flöde hur maten kan serveras så att inte behöver stå och vänta i en lång kö för att ta mat. Kanske är det möjligt att ta mat från två håll eller på två olika ställen. Finns det plats så duka gärna upp varje maträtt på ett litet ställe. Då är det lättare för gästerna att mingla och börja prata med varandra.
  • Har du plats så ställ fram en snygg balja med vatten och diskmedel i för att samla bestick i. Det underlättar disken dagen efter.
  • Gör fina namnlappar att sätta på glasen så att gästerna håller koll på sitt glas hela kvällen, annars tar glasen slut eller så blir disken enorm!

ChampagneSäg att jag vill ordna en middag dvs inte någon större bjudning men ändå inte behöva fundera på en massa köksgöromål, vad är smart att bjuda på då?

-Om du inte vill ägna allt för mycket tid köket skulle jag satsa på mat som går att förebereda. Kanske någon sorts gratäng som kan stå på lut och bara sättas i ugnen. Det är också lätt att servera ifrån. Välj inte något som skall trancheras just före servering, säger Margareta.

Ja, då är det bara att sätta igång och planera nästa fest

När jag ska ordna fest är det ytterligare några saker som jag brukar ägna en och annan tanke – dryck, musik och festens allmänna inramning. Fundera också igenom hur mycket mat och dryck som kan tänkas gå åt på festen. Beroende på hur hungriga gäster du har, kan det variera väldigt. Ju fler rätter du har desto svårare är det att beräkna (ha Margaretas råd om max sex rätter i åtanke). Jag tar alltid i lite i överkant och lagar mycket av det mesta och ev rester får frysas in eller bli lunchmat. Försök beräkna så gott det går och gör gärna lite extra sallad och bröd som kan rädda den hungrige om favoriträtten har tagit slut.

Dryck

Köp in vinet till festen i god tid. Det kan ta slut i sortimentet. Köp hellre för mycket än för lite. Om det inte går åt så tar Systembolaget emot oöppnade flaskor. Det är trist om det känns snålt. Tänk på att lägga lite omtanke på trevliga alkoholfria alternativ och servera vatten, mycket vatten.

Inte bara mat och dryck

En fest är inte bara mat och dryck. Oavsett om det är en stor eller lite tillställning så lägg lite krut på dukning, belysning och musik. Varför inte be gästerna att dela med sig av sin bästa partymusik och göra en gemensam Spotify-lista? Jag tycker belysningen är jätteviktig och använder så mycket levande ljus och lyktor som möjligt. En stark kall belysning är en riktig party killer!

Så nu har du inte längre en enda ursäkt för att inte ställa till med fest. Och det är ju du som bestämmer hur stort eller litet det ska vara. Ägnar du bara några timmar åt lite planering (checklistor…) så kommer det gå som en dans! Jag bjuder på världens bästa (?) partylåt… Let’s party!

 

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar