En favorit i kokbokshyllan

Tillbehörsboken

Kanske inte helt oväntat har jag en stor svaghet för kokböcker. Jag vet inte vad det är som gör att jag knappt kan gå förbi en bokhandel eller klicka ner en webbsida som handlar om böcker. I mina tidigare jobb i media- och förlagsbranschen besökte jag ett antal bokmässor i Sverige och utomlands. Det var rent förödande! Jag kom hem med kassar med framför allt kokböcker och maken tog sig för pannan varje gång.

Det är som att kliva in i en annan värld av smaker, dofter och nya upplevelser. Men det kan inte vara vilka matreportage eller recept som helst. Det ska vara skrivet och förevigat med smak och passion. Grådaskiga reportage i morgontidningen? Nej, tack. Det funkar helt enkelt när trycksvärtan blöder och man inte kan se skillnad på brödet och köttet.

Kakao Förlag är ett litet trevlig förlag som ger ut framför allt kokböcker. De har gett ut ett flertal fantastiska kokböcker med bl.a Helena Åkesson-Liedberg som grafisk formgivare, med ett mycket lyckat resultat. En av mina favoriter i kokbokshyllan är Tillbehörsboken av Margareta Schildt-Landgren (Kakao Förlag).

Margareta

Kvinnan bakom boken – Margareta Schildt-Landgren.

Vad är det då som gör att just den här kokboken sticker ut bland alla andra läckra böcker i hyllan? Jo, själva grundidén att börja i annan ända, i tillbehöret i stället för med köttbiten eller fiskfilén, är genialisk. Jag tror att vi är många som ofta tänker; – hmn, vad ska vi äta? – Fisk, kyckling eller kött? Boken är fylld med lättlagade, roliga och lite annorlunda tillbehör. Vad sägs om potatismos med oliver och parmesanost, sparrisrisotto, tomat- och avocadotartar eller halloumipanerad squash? För att inte tala om alla goda såser, fyllningar och grönsakstillbehör! Det är en bra kompott av olika tillbehör och Margareta skriver inspirerande och får det att låta så enkelt som det faktiskt är att laga de olika rätterna.

Tyvärr kan boken vara svår att få tag på då den har några år på nacken men ett tips är att söka efter den (och andra böcker som utgått hos förlagen) på www.bokborsen.se. Boken är väl värd att leta efter!

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera