Egna dumplings går inte av för hackor!

glutenfritt1Att göra egna dumplings är väl värt besväret. Dessa munsbitar kan både stekas och ångkokas. Servera gärna tillsammans med en buljongsoppa, till exempel miso.

Ca 30 dumplings

95 g tapiokastärkelse
95 g hirsmjöl
120 g rismjöl + lite till utbakningen
10 g xantangummi
ca 3 1⁄2 dl hett vatten
1–2 msk kallt vatten
olja till stekning

Grönsaksfyllning

2 vitlöksklyftor, pressade
5 cm ingefära, riven
1⁄2 chili, finhackad
400 g blandade rivna grönsaker (t.ex. purjolök, vitkål, salladslök, morötter)
4 msk olja
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger
2 msk tamarisås
1 tsk salt

Kycklingfyllning

Byt ut 400 g blandade grönsaker mot 400 g kycklingfilé

Dippsås

1 dl tamarisås
1⁄2 dl risvinäger
2 msk sesamfrön
några droppar sesamolja

Mät upp och blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Rör ner hett vatten och blanda hastigt ihop till en smidig deg. Känns degen torr, späd med 1–2 msk kallt vatten. Knåda med handen tills du får en smidig deg. Täck degen runt om med plastfilm och låt vila i rumstemperatur i minst 15 minuter.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en stor bunke. Vill du ha en kycklingfyllning mixar du alla ingredienser till den i en matberedare tills du har en färs.

Dela degen i 4 delar och täck de delar du inte arbetar med med en fuktig handduk. Rulla varje del till en
2 cm tjock rulle. Dela rullen i 8 lika stora delar. Använd rismjöl om degen känns kladdig och fastnar. Kavla ut delarna till rundlar som är ca 8 cm i diame- ter. Lägg ca 2 tsk fyllning på ena sidan av varje rundel. Försegla halvmånen genom att pressa ihop kanterna noggrant. Undvik att det blir luft kvar i fyllningen. Vik gärna kanterna i ett snyggt mönster. Sluter inte kanten tätt kan du ”limma” ihop den med lite kallt vatten. Den färdigvikta dumplingen ska vara lite böjd. Upprepa tills alla rundlar är fyllda.

Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög till hög värme och stek några dumplings i taget tills de får stekyta. Tillsätt vatten så att det når ca 1⁄2 cm upp i stekpannan. Koka under lock i 5–10 minuter. Ta upp knytena och lägg dem på ett fat. Blanda samman ingredienserna till såsen i en skål och servera såsen tillsammans med dina dumplings.

Dumplings. Foto: Eva Hildén Smith

Dumplings. Foto: Eva Hildén Smith

Recept kommer från Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarssons kokbok  Laga glutenfritt. Pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker (Bokförlaget Semic, 2016). Läs mer om boken här på Smak för mat.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar