Duka för fika

fika3

Vad går upp mot en hederlig svensk fika? Att slå sig ner med en kopp te eller kaffe, en god smörgås – ensam eller med en kompis? Ofta blir det ju en macka i farten på väg ut eller för att inte falla i koma mellan måltiderna, men det går ju inte att jämföra med ett fint dukat bord, några utvalda koppar, ett gott bröd och ett syndigt pålägg.

Jag är mycket svag för vackra detaljer i vardagen. För mig lyfter en snygg duk, vackert porslin, läckra servetter och bruksföremål både måltiden och livet i köket. Tänk så enkelt det är att plocka fram ett par vackra koppar, som man kanske aldrig använder för att de är för ”fina”, lägga på en snygg duk och ställa några blommor på bordet. Rota i skåpen och plocka fram uppläggningsfaten efter mormor eller gå på loppis och fynda. Blandningen av moderna funktionella köksföremål och gamla personliga prylar gör susen, tycker jag.

Vi har tidigare skrivit om företaget HildaHilda och deras läckra textiler. Den här gången låter vi deras bordstabletter och glada tehuva förgylla vår fika. Jag gillar deras personliga charmiga mönster och att alla tyger är vändbara (läs gärna om deras speciella vävteknik i artikeln Klä ditt bord snyggt). När man tröttnat på ena sidan av duken eller om det kommit en fläck är det bara att vända på den och vips ser bordet annorlunda ut.

Men, en fika utan fikabröd är ju ingen riktig fika. Här bjuder vi på ett recept på klassiska scones. Det är en favorit i vårt kök och receptet kommer från min yngsta dotter.

Scones

(Två sconeskakor)

1,5 dl mjölk
50 g smör
3,5-4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna eller en gaffel till en grynig massa.
  • Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg men rör inte i onödan utan sluta när du kan forma en deg.
  • Dela degen i två bitar och platta ut till runda kakor, 12-15 cm i diameter. Skär ett kryss i varje kaka med en vanlig bordskniv.
  • Lägg kakorna på bakplåtspapper eller en smord plåt och grädda i 250 grader i 10 minuter.
Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera