Det är aldrig fel att grilla!

Ett säkert vår- och sommartecken syns hos våra bokhandlare nu. När man botaniserar bland nyheterna i kokbokshyllan så hittar man en uppsjö av böcker om grillat.

Jag som älskar grillad mat blir alltid lika glad. Till min stora förvåning så hittar jag alltid nya tips och får ny inspiration. För visst är det så att det går trender i vad vi lägger på grillen också.

Jag har Christian Hellbergs ”Alla Älskar GRILLAT”, (The Bearded Lady, 2015), och Mattias Larssons ”GRILLA!”, (Semic bokförlag, 2015), framför mig. Det är två rutinerade herrar som delar med sig av sina grilltips. Dessa två kokböcker är väldigt olika varandra men samtidigt så hittar jag många likheter.

grilla-ML1    Grillbok_Jacket_mall.indd

Mattias Larsson börjar med drink och tilltugg, allt som behövs för att lugna hungriga gäster! Han arbetar sig sedan igenom middagen. Det är bara att välja, kött, fisk, grönsaker eller dessert eller varför inte lite av allt!

Christian Hellberg å andra sidan tar oss på en kulinarisk resa. Han börjar i Sverige, i sitt Fjällbacka och åker sedan vidare till USA. Han tar oss till totalt sju länder i fem olika världsdelar.

Båda författarna berättar grunderna vid grillning. Vad är skillnaden på indirekt och direkt grillning? Ska man grilla med kol eller gas eller kanske till och med i en elgrill? Kan man röka maten i grillen? Här är Christian Hellberg lite grundligare i sin inledning och sina förklaringar.

Pilgrimsmusslor med grillad gemsallad och grillad citrusdressing. Foto: Jakob Fridholm

Pilgrimsmusslor med grillad gemsallad och grillad citrusdressing. Foto: Jakob Fridholm

Att grilla fisk är inte alls så svårt som många nog tror, något båda böckerna tar fasta på. Båda ger många inspirerande tips och recept. Det är glädjande att de båda lägger en förhållandevis stor vikt vid fisken tycker jag. Jag får nog gömma dessa två kokböcker för min yngsta dotter. Hon älskar pilgrimsmusslor och här hittar jag två fantastiska recept. Christian Hellberg tillagar pilgrimsmusslor med kantareller och saltbakade jordärtskockor och Mattias Larrson serverar grillad gemsallad och grillad citrusdressing till sina pilgrimssmusslor. Jag hoppas att jag får tillfälle att prova båda recepten i sommar!

Att det är lite i ropet att grilla grönsaker märks också. Här finns massor av recept, inte minst i Mattias Larssons bok. I våras var jag och min man på David Berlins restaurang i Skånes Tranås med goda vänner. En av favoriterna från denna fantastiska middag var hans signaturrätt – helgrillad rotselleri. Det var otroligt gott. Till min glädje hittar jag ett recept på just detta i Mattias Larssons bok. Dessvärre har han av naturliga skäl inte receptet på den fantastiska såsen vi fick till – men gissa om vi ska testa det receptet ändå!

Kamben med majsdipp. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Kamben med majsdipp. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Förra året slog den förkokta majsen igen stort, suveränt för oss oplanerade grillfantaster. Men om man tar sig lite tid så blir det betydligt godare om man tillagar majsen själv. Christian Hellberg gör en delikat majsdipp att servera till t ex kamben och Mattias Larsson grillar majskolvar som han sedan serverar rökt smör till. Spännande!

Så för er med beslutsångest, varför inte satsa på båda böckerna och ta hjälp att utveckla årets grillmiddagar. Att grilla är så mycket mer än att bara lägga en färdigmarinerad flintastek på grillen!

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera