Den hemliga vinkällaren – sydvästra Frankrike

Frankrikes hemliga vinkällare

VinflaskorDet finns ett hörn av  Frankrike – detta stora vinland – som nästan är helt dolt och bortglömt. Kanske beror det på att det ligger i ”skuggan” av Bordeaux med sina välkända slottsviner eller blivit omsprunget av Languedoc Roussillion i moderniseringen och marknadsföringen? Men i denna skattgömma finns riktigt spännande och intressanta fynd att göra.

Området kallas kort och gott sydvästra Frankrike och gränsar mot Spanien i söder, Bordeaux i norr och Atlanten i väster. Det är ett område med splittrad och utspridd vinodling och produktion. Både jordmån och druvor som odlas i området varierar starkt. I norra delarna är man påverkad av Bordeaux och producerar ungefär samma typ av vin. I de södra delarna Root-Images-WineWorld-Lionel Osmin-CamiSaliedominerar vita viner, främst framställda på Petit Manseng – en druva som ger aromatiska men samtidigt friskt syrliga viner. Dessa kan vara både torra alternativt ädelt söta dessertviner. Tyvärr är utbudet på Systembolaget begränsat och det ser näst intill omöjligt ut att få tag i ett sött vin från trakten om man inte vill privatimportera. Prova gärna Cami Salié (nr 5385) 99:- från Jurancon, ett torrt vin med ananas, bivax och lime i doften. Smaken är aromatisk och angenäm med en tydlig uppfriskande limesyra.

I just det här vinet har man, som man ofta gör, blandat in den större syskondruvan Gros Manseng. Gros Manseng har större druvor på sina klasar men de är inte lika koncentrerade i sina aromer som Petit Manseng.

Mitt i vinområdet sydvästra Frankrike finner vi två intressanta rödvinsdistrikt, nämligen Cahors och Madiran. Här gör man kraftfulla och garvsyrarika viner på Malbec i Cahors och Tannat i Madiran, som alla är mörka och täta i färgen. De vinner i allmänhet på lagring, men modern produktionsteknik har medfört att det numera också finns viner härifrån som är angenäma att dricka utan att de lagrats och åldrats. Ett utmärkt exempel är Reserve du Vieux Noir  (nr 2212) 69:- från Cahors, med härligt fruktiga toner av viol, tobak, blåbär och sötlakrits.

Vi uppmanar gärna er att undersöka denna del av Frankrike närmare. Här finns gott om fynd att göra innan övriga världen också får upp ögonen för denna skattkammare.

Illustration: Wikipedia

Illustration: Wikipedia

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera