Crème Caramel

morbergdryckerSka du laga en god dessert i helgen? Här kommer ett mycket gott förslag: crème caramel. Blanda nu inte ihop crème caramel med crème brûlèe.

Detta är ett recept på crème caramel som simmar i en sås av bränt socker. Crème brûlée däremot har ett hårt skal av bränt socker på ytan. Anledningen till att vi blandar ihop rätterna är att crème caramel heter brylépudding på svenska.

Receptet är hämtat från Per Morbergs mycket trevliga kokbok Morberg – Maten, drycken och konsten att kombinera (Bonnier fakta, 2015).

6 portioner
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång
5 ägg
1 dl strösocker

Karamellsås
2 dl strösocker
1dl vatten

  • Värm ugnen till 150°. Ställ samtidigt in en långpanna med hett vatten i nedre delen av ugnen.
  • Häll grädden och mjölken i en kastrull. Snitta vaniljstången och lägg den i gräddmjölken. Låt koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
  • Häll sockret och vattnet till karamellsåsen i en stekpanna. Rör tills blandningen kokat upp och sockret smält. Låt den sedan koka tills sockret är gyllenbrunt.
  • Häll den heta såsen i portionsformar, à 1 ½ dl, eller en osmord ugnsform. Vrid formarna tills botten och kanter är täckta av den tjocka såsen.
  • Skrapa ner fröna från vaniljstången i kastrullen med gräddmjölken. Knäck ner äggen, tillsätt sockret och vispa snabbt ihop till en jämn smet. Häll äggsmeten i formarna och ställ dem i vattenbadet.
  • Grädda brylépuddingarna tills smeten har stelnat, 40-50 minuter. Låt svalna och ställ dem i kylen för att kallna, gärna till nästa dag.
  • Stjälp upp brylépuddingarna på tallrikar så att karamellsåsen ryms vid sidan om. Den sås som eventuellt sitter kvar i formen kan lösas upp med lite kokhett vatten.
Foto: Martin Löf

Foto: Martin Löf

 

Morbergs dryckestips:

BRÄNDA SMAKER
Madeira är ett starkvin som man långsamt värmt upp och sedan låtit svalna igen. Detta gör att sockret i vinet karamelliseras och det ger en knäckig smak. Vinet har också en kraftig syra som gör att det smakar väldigt friskt samtidigt som det är sött. Här har jag valt Blandy’s Colheita Malmsey. Det smakar dadlar, knäck, apelsin, kanel och mörk choklad.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera