Caponata – italiensk auberginegryta

Caponata

Foto: Simon Wheeler

Caponata, den klassiska, sötsyrliga auberginegrytan är ett härligt inslag i en grön buffé, men den är även perfekt att toppa crostini med och ett utmärkt tillbehör till grillat.

4 personer

2 medelstora auberginer (ca 500 g), skurna i 1 cm stora tärningar
2 matskedar olivolja
1 gul lök, finhackad
2 inre selleristjälkar, tunt skivade 1 vitlöksklyfta, hackad
6 stora plommontomater eller andra mogna tomater, skalade, urkärnade och hackade, eller 1 burk (400 g) plommontomater, hackade
2 matskedar balsamvinäger 1 matsked brun farin
1 matsked finriven mörk choklad (valfritt)
50 g sultanrussin
2 matskedar små kapris, sköljda
50 g urkärnade gröna oliver, skivade
havssalt och nymalen svartpeppar
en rejäl näve bladpersilja eller mynta, hackad, till servering

Lägg auberginetärningarna i ett stort durkslag och strö över 2 teskedar salt. Vänd runt och låt dem stå och vätska ur sig ungefär en halvtimme. Skölj sedan och klappa/krama torrt med en handduk.

Hetta under tiden upp 1 matsked olivolja i en stor kastrull. Lägg i lök, selleri och vitlök och stek på ganska låg värme ungefär 10 minuter, tills det är mjukt och gyllengult. Tillsätt tomaterna med safter och låt puttra 5 minuter och reduceras lite.

Tillsätt nu balsamvinäger, socker, eventuellt choklad, russin, kapris och oliver i kastrullen. Låt sjuda ytterligare 5–10 minuter, rör om ofta, och stäng sedan av värmen.

Hetta upp 1 matsked olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. När oljan är het, fräs auberginetärningarna cirka 5 minuter, tills de är gyllengula och mjuka. Häll över dem i tomatblandningen.

Låt sjuda upp igen och puttra ytterligare 10 minuter. Ta av från värmen, lägg på lock och låt svalna helt. Smaka av kryddningen.

Caponatan kan serveras genast eller förvaras i kylen eller på en mycket sval plats upp till ett par dagar, så att smakerna djupnar ännu mer. Rumstemperera före servering. Strö över rikligt med hackad persilja eller mynta alldeles före servering.

 

GronmatReceptet kommer från kokboken Grön mat (2013, Bokförlaget Max Ström). Läs mer om boken i Laga grön mat.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar