Brownies med tidernas godaste chokladkräm och nötter

Superlyxig brownie med trippelchoklad och chokladkräm. Foto: Magnus Carlsson

Superlyxig brownie med trippelchoklad och chokladkräm. Foto: Magnus Carlsson

Det finns brownies och det finns brownies…

Vissa bakverk återvänder man alltid till. Kanelbullar, spröda småkakor och inte minst brownies. En brownie med en kula glass eller vispad grädde är dessutom en perfekt dessert. Det här är en superlyxig variant med trippelchoklad OCH chokladkräm! Men vill du hoppa över krämen så går det så klart jättebra.

ca 20 bitar ca 45 minuter

Chokladkräm

200 g mörk choklad, ca 70% kakao
1 dl vispgrädde
1⁄2 dl (ca 70 g) honung
20 g rumstempererat smör

Brownie

225 g smör
200 g mörk choklad, ca 70%
4 ägg
4 dl (250 g) mörkt muscovadosocker
1 tsk salt
2 3⁄4 dl (165 g) vetemjöl
1 dl kakao
100 g mörk choklad, ca 70%
ca 150 g blandade nötter och mandlar

Topping

100 g salta jordnötter 100 g mandlar

1) Finhacka chokladen till chokladkrämen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och honung och häll den heta blandningen över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna till cirka 38 grader, kontrollera med kökstermometer. Rör gärna runt för en snabbare avsvalning. Skär smöret i små tärningar och tillsätt det i 2–3 omgångar under mycket kraftig vispning. Genom att vispa riktigt kraftigt går smöret in i chokladblandningen bättre. Ställ chokladkrämen åt sidan.

2) Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Grovhacka 200 gram choklad, rör ner den i kastrullen och ta bort från värmen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna något. Rör samman ägg och socker (vispa ej). Tillsätt smörblandningen samt salt och rör samman. Blanda mjöl och kakao och sikta ner i smeten. Vänd ner detta med en slickepott. Finhacka 100 gram choklad och grovhacka nötter och mandlar. Vänd ner alltsammans i smeten.

3) Klä en ugnsform, cirka 20 × 30 cm, med bakplåtspapper och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite fuktig i mitten, det är alltid bättre att grädda brownies lite för kort tid. Låt kakan kallna helt i sin form och låt den gärna stå över natten så att den blir riktigt seg och härlig. (Den är mer porös när den är nygräddad.)

4) Bred chokladkrämen över kakan. Grov­ hacka jordnötter och mandlar och fördela över krämen. Skär kakan i bitar. Förvara i kylskåp och ta fram 15 minuter före serve­ring. Frys in de bitar som inte serveras inom de närmaste dagarna.

Tips!

Kakor som brownies, kladdkakor och sega chokladkakor blir som bäst om de får stå i kylskåp i ett par timmar eller över natten. Det gör att de kladdar till sig och blir så där härligt sega som man vill ha dem.

 

Lisa på landet omslagReceptet är signerat Lisa Lemke och kommer från kokboken Lisa på landet – maten & livet på gamla prästgården (Bonnier fakta, 2015). Läs mer om boken i Drömmen om livet på landet.

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar