Bakad majskyckling med dragonpotatispuré och citronolja
Den här kycklingen blir extra saftig eftersom den bakas på låg temperatur.
4 portioner (tillagning 60 minuter)
4 majkycklingfiléer med skinnet kvar
salt och nymald svartpeppar
2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
12 cocktailtomater, halverade
12 kalamataoliver
Dragonpotatispuré
700 g mandelpotatis, skalad
2 dl vispgrädde
1 msk torkad dragon
100 g smör, rumstempererat
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
30 g babyspenat
salt
3/4 dl rapsolja av god kvalitet
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
Värm ugnen till 100 grader, varmluftseffekt.
Salta, peppra och stek kycklingfiléerna gyllene på varje sida i olja och smör, ta upp och lägg över i en ugnssäker form. Stek cocktailtomater och oliver i pannan tills de får lite färg, fördela över kycklingen. Ugnsbaka med termometer tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.
Sjud under tiden mandelpotatisen i lättsaltat vatten. koka upp grädde och dragon i en annan kastrull, ta av från värmen och låt dra medan potatisen kokar. Häll av och ånga av potatisen. Pressa potatisen med smöret genom en potatispress i en stor bunke. Häll i lite av grädden och rör till en puré, späd med mer vätska till önskad konsistens och smaka av med citronsaft, citronskal och salt. rör i babyspenaten.
Blanda rapsolja med citronsaft och citronskal.
Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor. Lägg lite puré i botten på fyra djupa tallrikar och toppa med kycklingskivorna. Lägg några tomater och oliver runt om och ringla över lite citronolja.
Receptet kommer från kokboken 52 helger av Louise Johansson (Bonnier Fakta)
No comments yet.