Allt i en gryta

Foto: Magnus Carlsson

Foto: Magnus Carlsson

Vardagen innebär ofta att man inte har samma tid eller inspiration att komma på vad man ska äta till middag. Jag kan komma på mig själv med att välja rätter som innebär färre moment, mindre hackande och inte lika många köksbunkar som ska diskas. Det är något tilltalande med allt-i-ett-rätter, i synnerhet när man vill hinna med annat än att laga mat.

Lisa Lemke har i höst kommit ut med en tilltalande kokbok som heter Allt i en gryta (2013, Bonnier Fakta) där själva grundidén är att laga smarta rätter och få tid över för annat. I boken finner du både enkla vardagsrätter och måltider som kräver lite längre förberedelser.

När det gäller vardagsmat så vinner man på att planera lite. Det kan innebära att du skriver veckomatsedel och veckohandlar (har aldrig funkat för mig eftersom plötsligt känner jag för att äta någonting annat) men det kan också innebära att du förbereder middagen någon dag innan du ska äta den. Ta till exempel en ljuvlig höstgryta eller en chili; sådana rätter smakar ju ännu bättre av långkok och att få stå och götta till sig lite.

Lisa Lemke propagerar för både långkok och bortglömda styckningsdetaljer. Hon tycker att vi ska sluta vara fixerade vid filéer och hon har ju så rätt. Visst är det lätt att man rycker åt sig en kycklingfilé istället för att ta något ”benigt” för det är ju så lättuggat och enkelt… men smaken blir ju inte den samma. Ska du göra ett långkok är det betydligt smartare – och godare – att använda t ex högrev, ytterlår, nötrulle, bringa eller rostbiff. Och du, välj gärna delar med ben för det ger så fantastisk smak!

Allt i en grytaEtt smart tips, som jag lätt glömmer, som Lisa tar upp är att tänka på att inte bryna för mycket kött på en gång. Då sjunker temperaturen i pannan och köttet kommer bli kokt istället för brynt. I kokboken Allt i en gryta bjuder Lisa på en mängd handfasta tips och råd och lättlagade okomplicerade recept.

 

Varför inte prova detta ljuvliga recept redan idag? Pasta alla puttanesca med bl a  lök, oliver, sardeller, kapris, tomtater. Mmmmm!

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar