Allt för det bästa köttet!

Foto: Per Erik Berglund

Foto: Per Erik Berglund

För dig som är matintresserad och uppskattar kött – det här är boken för dig! Två av Sveriges främsta kockar Gert Klötzke och Niclas Wahlström har gett ut ett riktigt praktverk: Bra kött med underrubriken från nos till svans (Bonnier fakta, 2014). Jag kan lova att du kommer vilja äga den!

BrakottomslagMåltidsakademin uttryckte det så här: ”Denna kulinariska bibel är som en riktigt god kötterrin: vacker, aptitlig, karaktärsfull, noggrant tillverkad och avsmakad. Ett överlägset standardverk av internationell klass som behandlar allt från bäver till grisöron.” Och jag kan bara instämma!

stekgrader

Sex oxfilébitar som tillagats vid olika temperatur. Foto: Per Erik Berglund

I Bra kött använder författarna hela djuret ”från nos till svans” och den innehåller dessutom en suverän ”köttskola” av Torsten Mörner, där du finner svaren på varenda fråga du kan tänkas ha om kött och olika tillagningstekniker: Vilken köttbit ska jag välja bland det enorma utbudet i butiken? Hur kan jag använda de lite billigare styckningsdetaljerna? Hur tillagar jag den dyra filén för att den ska bli perfekt på tallriken? Kan jag frysa in köttet, och i så fall hur länge? Vilken del är bäst till grytan? Den som själv jagar får också många bra tips om hur man kan använda djurets alla delar.

Boken är fylld av 300 recept med nötkött, lamm, killing, gris, fågel och vilt. Recepten utgår från traditionell kunskap om vilka tillredningssätt som bäst tar tillvara smaken i bra råvaror, men lyfter också fram de senaste rönen. Rätterna och alla styckningsdetaljer visas på över 500 bilder.

Foto: Per Erik Berglund

Foto: Per Erik Berglund

En smart sak är att boken är indelad i kapitel efter tillagningssätt; om du vill koka, laga en gryta, ugnssteka, steka i panna, grilla eller röka ditt kött. Men här finns också avsnitt om hur du gör din egen korv eller lagar de godaste såserna, fonderna och tillbehören till köttet.

Niclas Wahlström och Gert Klötzke. Foto: Per Erik Berglund

Niclas Wahlström och Gert Klötzke. Foto: Per Erik Berglund

Författarna betonar att när du väljer att äta kött ska det vara bra kött. Lägg gärna några kronor extra på köttet, då kommer det också att smaka gott på tallriken. Du behöver inte äta kött varje dag, men när du gör det ska du kunna njuta av smaken. Och vi på Smak för kött kunde inte säga det bättre själva!

 

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera