Gröt behöver inte alltid vara detsamma som slät havregrynsgröt. Prova att experimentera med olika fröer, bär och nötter. Viola Adamsson är doktor i medicinsk vetenskap och har bland annat arbetat som kostrådgivare och grötkokare vid åtskilliga världsmästerskap och olympiader. Det här receptet kommer från hennes bok Gröt & Müsli (Massolit förlag, 2014). Läs mer om boken i Stärkande frukost.
Gröt av rostade flingor och gryn
Rostade flingor och gryn – 6–8 portioner
2 dl havregryn
2 dl rågflingor
2 dl dinkelflingor
1 dl hirsflingor
1 dl boveteflingor
1⁄2 dl pumpafrön
1⁄2 dl sesamfrön
Värm ugnen till 180 grader. Blanda gryn, flingor och frön i en långpanna och rosta i ugnen 15–20 minuter. Rör om var 5:e minut så att det inte bränns. Flingor och gryn ska bli gyllene bruna. Kyl ner och förvara i en papperspåse tills de ska användas.
Gröt av rostade flingor och gryn – 1 portion
1 dl rostade flingor och gryn
2 1⁄2 dl mjölk eller vatten
1⁄2 krm salt
Blanda rostade flingor och gryn (se ovan) med mjölk eller vatten och salt. Koka upp och sjud gröten 3 minuter under omrörning.
Servera med krusbärssylt och havredryck, yoghurt eller mjölk.
No comments yet.