Lammrack med basilikasås – côte d’agneau et pistou

Foto: Åsa Dahlgren

Foto: Åsa Dahlgren

Lammrack med basilikasås

Tänk dig ett riktigt saftigt kött som smälter i munnen. Och till det pistou – en aromatisk örtig röra med färsk basilika, vitlök och riktigt god olivolja. Ratatouille är toppengott till – ett giftermål som smakar Provence. Tack Maria Zihammou för att du delar med dig av ditt recept!

4 personer

2 lammrack
1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl god olivolja
salt och nymald svartpeppar
2 msk smör

Ratatouille gratin

1 squash
1 aubergine
4 tomater
1-2 röda paprikor
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 msk herbes de Provence (franska örtkryddor)
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
1 dl riven gruyèreost
2 msk ströbröd

Lägg lammracken på en ugnsplåt. Finhacka basilika och vitlök. Blanda med olja, salt och peppar. Gnid in racken med ungefär hälften av pistoun.
Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp smöret i en panna och bryn köttet gyllenbrunt i några minuter på bägge sidor. Stek klart köttet i ugnen i ca 10-15 minuter beroende på hur välstekt kött som önskas.
Skär köttet i skivor och ringla över resten av pistoun.
Servera tillsammans med ratatouille gratin.

Ratatouille gratin

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skiva squash, aubergine och tomater. Skär paprikan i bitar. Skala och  skiva rödlöken. Varva grönsakerna i en ugnsform.

Skala och finhacka vitlöken. Blanda hacket med olja, örter, salt och peppar. Ringla blandningen över grönsakerna i formen. Avsluta med riven ost och ströbröd. Grädda i ugnen ca 30 minuter tills grönsakerna fått fin färg.

Fransk bistroReceptet kommer från Fransk bistro av Maria Zihammou (2013, Bokförlaget Semic). Läs gärna mer om boken i Fransk mat när den är som bäst.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar