Vardagsmaten ska vara lättlagad – och god!

vardagsmat1De flesta måltider vi lagar är vardagsmat. Och inte så sällan tryter inspirationen när man kommer hem och ska fixa något snabbt. Som helst ska smaka gott och vara hyfsat hälsosamt. Kanske är det därför som det finns så många kokböcker på just temat vardagsmat.

Maria Zihammou, som tidigare gett ut boken Fransk bistro, är en av mina favoriter. Nu är hon åter aktuell och den här gången med boken Ny vardagsmat – godare och enklare rätter för hela veckan (Semic, 2016). Det är en bok fullmatad med lättlagade rätter gjorda på bra råvaror och ofta med en extra twist.

Hon visar att vardagsmat kan vara både lättlagat och gott. Många gånger är det smart mat där man tar tillvara rester istället för att slänga dem. Ett bra tips är att först kolla vad du har hemma i kylen eller frysen. Utgå från det du har och komplettera med grönsaker, kyckling eller det du behöver för att laga din middag. Maria tipsar om att man lätt kan variera en rätt genom att byta ut någon ingrediens: en soppa du brukar göra med lax blir något annat om du byter till kyckling.

Ny vardagsmat innehåller enkel rustik mat som är lätt att tycka om. Det är en bok att ”laga sig igenom”. Jag håller med Maria om att det ofta är de där små oväntade men smakbärande ingredienserna som gör hela skillnaden.

En löjligt enkel favorit är råstekt blomkål med örter och vitlök tills som blandas med fetaost och rivet citronskal. Ät den antingen som en egen rätt eller som ett tillbehör

Råstekt blomkål med örter och citron

Det finns så många ljuvliga grönsaker vi lätt glömmer bort, som kan bli rena smaksensationen. Prova att råsteka blomkål i olivolja med timjan, chili och vitlök – enkelt att laga, massor av smak.

4 portioner, 30 minuter

1 blomkål, ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 msk finhackad timjan
½ tsk chilipulver
salt och svartpeppar
skal och pressad saft av 1 citron
2 msk pumpafrön
1 msk finhackad persilja
50 g fetaost, i mindre bitar
Till servering

bulgur eller quinoa
grönsallad med vinägrett
en kall yoghurtsås med örter och vitlök

Råstekt blomkål med örter och citron. Foto: Stefan Edetoft

Råstekt blomkål med örter och citron. Foto: Stefan Edetoft

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar