Röda viner från Piorat och Montsant

Vi riktar blicken mot Priorat och Montsant.

cloen10_anv800Varje år utser föreningen Munskänkarna ett område som man tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet till Årets Vinort.

I år blev det Priorat/Montsant i östra delarna av Spanien. Ett ganska litet men högst intressant vinområde där landskapet är lika dramatiskt som vinerna.

Att odlingslotterna ligger på hög höjd gör att druvorna tillåts mogna lite långsammare i det annars så heta området.

Tidigare producerade man mest enklare nattvardsvin i området, men sedan 1980-talet har arbetet med att höja kvalitén på vinerna pågått och sedan några år är det närmast ett område med kultstatus när det gäller kraftfulla röda viner.

Eftersom den vanligaste druvan i de röda vinerna är Grenache, blir vinerna ofta också alkoholstarka. Något som svenska konsumenter blivit vana att uppskatta i kölvattnet av Italiens populära Amarone och Ripassoviner. Men rätt hanterad kan Grenache ge fantastiska viner i Priorat liksom den gör i Södra Rhône med Chateauneuf du Pape som ett lysande exempel.

Vi vill tipsa om två röda från Priorat/Montsant:

Cela Baronnie, Montsant Clos d’enclora AV14, 2010. Pris 245:- (Beställningssortiment Armanos Wine).

Ett härligt vin med massor av fruktkaka, plommon och vanilj i doften. Vinet har även lite kryddig ton av färska örter. Ett lättillgängligt och välkomnande vin.

Clos Galena, Priorat, Galena 2009. Pris 220:- (Distanshandel Vinupplevelser AB)

Ett stramt och kraftfullt vin med tydligt rostad karaktär och ett modernt snitt. Kaffe, kakao och lädertoner dominerar. Passar bra till mörkt kött, t ex vilt och kan drickas nu eller lagras några år.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera