Cheesecake med blåbär och jordgubbar

Deliciously-Ella1Detta recept på Cheesecake med blåbär och jordgubbar kommer från Ella Woodwards kokbok och blogg med samma namn, Deliciously Ella. Läs mer om boken här på Smak för Mat.

Det här är ett av de populäraste recepten på bloggen. Det kanske inte är så konstigt eftersom den är så vacker att se på! De tre lagren blir fina tillsammans, men det allra bästa är att de smakar så otroligt gott ihop. Underst ligger en seg dadel- och mandelbotten, mellanlagret är en len kräm med söta cashewnötter, banan, lönnsirap och äppelmust, och det översta, röda och krämiga bärlagret, består av saftiga blåbär och jordgubbar.

 

12–15 bitar

Bottenlagret

1 1/2 mugg mandel (300 g)
2 1/2 mugg medjooldadlar (500 g)

Mellersta lagret

2 övermogna bananer
2 muggar cashewnötter (400 g)
1/2 mugg lönnsirap (1 1/2 dl)
1/3 mugg färskpressad äppeljuice (1 dl)
1 tsk mald kanel

Översta lagret

1 banan
1 mugg färska blåbär (200 g)
1 mugg hallon (200 g)
4 medjooldadlar
1 msk lönnsirap
1 tsk mald kanel

cheesecake

Cheesecake med blåbär och jordgubbar. Foto: Clare Winfield

 

Innan du börjar baka skivar du alla bananerna och lägger dem tillsammans med blåbären i frysen i minst 3 timmar (de färdigfrysta bären i affären är för vattniga, du måste frysa in egna, färska bär). Lägg också cashewnötterna i blöt i minst 3 timmar.

Bottenlagret

När allt är förberett börjar du med bottenlagret.

Hacka mandeln i matberedare, tillsätt de urkärnade dadlarna och kör allt till en klibbig massa. Tryck ut massan i botten av en springform och ställ in i frysen.

Mellersta lagret

Gör under tiden nästa lager.

Blanda samtliga ingredienser till det mellersta lagret i matberedare och kör det hela slätt och krämigt. Ta ut springformen ur frysen, häll över 3/4 av banan- och nötsmeten och ställ in formen i frysen igen. Spara smeten som blir kvar till det översta lagret

Översta lagret

Vänta i 20 minuter tills det mellersta lagret har hunnit stelna ordentligt innan du ger dig i kast med det sista lagret.

Häll ner resten av ingredienserna tillsammans med det sista av smeten från mellanlagret i en mixer och kör allt till en slät massa. Ta ut springformen ur frysen, bre ut det sista lagret jämnt och ställ in formen i frysen igen.

Låt kakan stå i frysen i 2–3 timmar så att alla lager verkligen hinner stelna ordentligt.

Ta ut den några minuter innan den ska serveras, då släpper kanterna från formen lättare.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera