Zirghiltagia – honungsglaserad efterrättsravioli

myfryday1Detta recept på Zirghiltagia kommer från Ylva Porsklevs kokbok My Fryday (Massolit förlag, 2015). Jag måste erkänna att jag aldrig tidigare hört talas om Zirghiltagia. Men det både ser gott ut och låter delikat.

Efter en lunch med bergsutsikt på Sant ’Elena på Sardinien blev jag serverad en ljuvlig honungsglaserad efterrättsravioli med krämig fyllning av mandel och ricotta. Min egen variant är numera min favoritavslutning på en middag. Blir det några över går de bra att frysa. Lägg dem först på en bricka och låt dem bli genomfrysta innan du stoppar dem i en påse. När de ska ätas nästa gång, kan du ta dem direkt från frysen och lägga dem i den heta oljan.

Ca 20 stycken
5 dl vetemjöl
1⁄2 dl strösocker
1 krm salt
1⁄2 tsk vaniljsocker
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mjölk (3 %)
1 ägg

fyllning:

250 g ricotta
1 dl mandelmjöl
3⁄4 dl florsocker
1 tsk kanel
2 msk pressad citron
olja till fritering

Servera med: honung

Blanda mjöl, socker, salt och vaniljsocker. Arbeta in det mjuka smöret, lite i taget. Dela ägget i gula och vita, spara vitan till utbakningen. Vispa ihop mjölk och äggula och tillsätt mjölblandningen lite i taget tills en deg formas. Knåda degen i 10 minuter. Låt den sedan vila inplastad i cirka 1 timme.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Kavla ut degen till en tunn degplatta och tryck ut rundlar med ett kakmått, cirka 8 cm i diameter.

Lägg 1 msk fyllning på varje rundel. Pensla kanten med lätt uppvispad äggvita och tryck ihop till en halvmåne. Nyp ihop kanterna ordentligt.

Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 170 grader. Fritera raviolin, 2–3 åt gången, tills de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på ett galler med tidningspapper under. Ringla över honung vid servering.

Zirghiltagia - honungsglaserad efterrrätsravioli. Foto: Stefan Wettainen

Zirghiltagia – honungsglaserad efterrrätsravioli. Foto: Stefan Wettainen

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera