Yoğurtlu kebap

Foto: David Loftus

Foto: David Loftus

Denna härligt röriga och färgglada rätt är en riktig favorit. Du hittar den på olika kebabställen runt om i världen. Men varför inte laga den själv? Låt dig inte avskräckas av det långa receptet för det är verkligen inte alls svårt.

4–6 portioner

havssalt och nymald svartpeppar

Köfte

2 vitlöksklyftor, skalade 50 g färskt ströbröd
500 g lamm- eller köttfärs
1 liten lök, skalad och riven
2 ägg, lätt vispade
1⁄2 msk mald spiskummin
1⁄2 msk paprikapulver
1 tsk mald kryddpeppar
4 msk bladpersilja grovhackad

 Kryddig tomatsås

3 stora tomater (cirka 350 g styck)
3 msk jungfruolivolja
1 rödlök, skalad och finhackad
4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 msk tomatpuré
1⁄2 msk turkisk paprikapuré (biber salçasi)

Yoghurt- och vitlökssås

3 vitlöksklyftor, skalade
400 g tjock yoghurt
1 msk jungfruolivolja

Till servering

3 pitabröd, grillade och skurna i bitar
jungfruolivolja
2 msk bladpersilja
grovhackad paprika
citronklyftor

Utrustning

6 (platta) grillspett av metall

Gör köften genom att först mosa vitlöksklyftorna och 1⁄2 matsked havssalt till puré med hjälp av en mortel. Häll i en skål tillsammans med ströbröd, färs av lamm eller nötkött, lök, ägg, spiskummin, paprikapulver, kryddpeppar och persilja. Smaka av med havssalt och nymald svartpeppar. Blanda ordentligt. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Riv tomaterna på rivjärnets grova sida. Avlägsna så mycket av skalet som möjligt. Hetta upp olivoljan under medelhög värme i en stor stekpanna och fräs lök och vitlök i 5 minuter eller tills de är mjuka. Tillsätt riven tomat, tomatpuré och Kirmozi biber-flingor och låt koka i cirka 5 minuter under omrörning. Smaka av med havssalt och nymald svartpeppar. Tillsätt 2,5 dl vatten, sänk värmen och låt sjuda utan lock i 20 minuter, eller tills såsen reducerats och tjocknat. Häll upp i en skål och låt svalna.

Gör yoghurt- och vitlökssåsen genom att först mosa vitlöksklyftorna och 1⁄2 matsked havssalt till puré med hjälp av en mortel. Lägg det i en skål och blanda med yoghurt och olivolja. Täck med plastfolie.

Ta fram köttfärsblandningen och dela upp i 6 lika stora bollar. Håll ett grillspett lodrätt och fäst en av bollarna runt den så att den bildar en korv, se till att den sitter ordentligt fast. Upprepa för resten av grillspetten och bollarna. Tillaga köften över en grill eller grillpanna av gjutjärn, vid medelhög värme, i 4–5 minuter på varje sida.

Lägg ut bitar av pitabröd på 4–6 tallrikar. Ta loss köttet från spetten och lägg på pitabrödbitarna. Skeda över tomatsås samt yoghurt- och vitlökssåsen. Avsluta genom att ringla över lite olivolja och strö över hackad bladpersilja och paprika. Servera med citronklyftor.

IstanbulÄr du sugen på fler turkiska rätter? Det här receptet kommer från boken Ät Istanbul (Pagina förlag, 2014). Läs gärna mer om boken i Istanbul – en oemotståndlig matstad.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera