Wallenbergare på italienskt vis

Säger jag Wallenbergare så tänker nog de flesta på kalvfärsbiffar som serveras med ärtor och potatimos. Så serveras det ju för det mesta i våra svenska hem. Men Kristian Eriksson har i sin kokbok Mammas köttbullar och femtio andra färsrätter, (Bokförlaget Semic, 2014), dristat sig till att modifiera receptet lite. Hon har gjort de klassiska Wallenbergarna italienska med smaker som basilika, rosmarin, rött vin och mozzarella.

Kul med variation!

Foto: Anna Hult

Foto: Anna Hult

Ingredienser till 4 portioner

WALLENBERGARE
2 äggulor
1 ½ dl vispgrädde
500 g kalvfärs
1 tsk salt
peppar
1 kruka basilika
olivolja att steka i

SÅS
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
500 g krossade tomater
1 tsk rosmarin
½ köttbuljongtärning
½ dl rött vin
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
ca 125 g avrunnen minimozzarella
½ dl grovt hackad basilika

SERVERING
färska gnocchi
en sallad

Vispa ihop äggulor och vispgrädde i en bunke. Tillsätt kalvfärs, salt och peppar. Hacka basilikan i fina bitar och tillsätt den till färsen (spara några basilikablad till slutet). Forma ganska små biffar, ca 18 stycken, av smeten. Det går lättare om man sköljer händerna i kallt vatten. Stek biffarna några i taget i en stekpanna så att de får färg. Lägg biffarna åt sidan tills vidare. Hacka löken och skär vitlöken i skivor. Fräs löken i olivolja i en gryta, den ska bli mjuk och glansig. Tillsätt krossade tomater, rosmarin, buljongtärning, vin och socker. Låt såsen koka ihop i 15 minuter. Rör ner grädden. Tillsätt hälften av biffarna och låt dem småputtra i såsen tills de är genomstekta, det tar 5-10 minuter. Ta upp biffarna och lägg i de återstående som får koka med i 5-10 minuter. Lägg tillbaka de första biffarna och låt alltsammans bli varmt. Strö över minimozzarella och basilikablad. Servera biffarna med kokt färsk gnocchi och en sallad.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera