Vit chokladmousse med Oreosmul och halloncoulis

varjedagärenfestCatarina König, som vann 2016 års upplaga av Sveriges Mästerkock, står för detta recept på Vit chokladmousse med Oreosmul och halloncoulis. Receptet finns i hennes kokbok Varje dag är en fest, (Bonnier fakta, 2016).

Catarina König skriver såhär om receptet:

Jag är fullkomligt galen i choklad och har en speciell förkärlek till just vit choklad. Denna vita, söta chokladmousse i kombination med den syrliga halloncoulisen och de krispiga chokladsmulorna får i alla fall mig på fall.

4-6 portioner • 30 min + 6 tim kyl

VIT CHOKLADMOUSSE
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1-2 dl turkisk yoghurt

HALLONCOULIS
226 g hallon, frysta
1-2 msk florsocker
1 nypa vaniljsocker

TILL SERVERING
6-8 Oreokakor
citronmeliss eller mynta

1. Hetta upp grädden i en kastrull. Dra av från värmen. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Rör tills all choklad har smält. Häll upp i en bunke, ställ in i kylen och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.

2. Rör ihop frysta hallon i en bunke med florsocker och en nypa vaniljsocker. Låt tina en aning tillsammans. Pressa sedan hallon- och sockerblandningen genom en sil, släng sedan hallonkärnorna. Såsen ska vara fluffig och inte jätterinnig. Smaka av! Det är gott när den är syrlig eftersom vit choklad är rätt sött.

3. Mixa Oreokakorna i en mixer, typ blender. Har du ingen går det utmärkt att mortla dem.

4. Ta ut bunken med vit choklad från kylen. Vispa med elvisp tills den tjocknar och blir en fluffig fin mousse. Vänd sedan försiktigt ner den turkiska yoghurten, smaka av så att du tycker att det blir lagom med yoghurt.

5. Strö ut en ”väg” av Oreosmulor på tallriken. Skeda upp moussen eller spritsa den fint. Droppa eller dra en sked med halloncoulis kring kreationen. Riv till sist lite vit choklad eller strö Oreosmul över desserten och garnera med citronmeliss eller mynta.

Vit chokladmousse med Oreosmul och halloncoulis. Foto: Frida Wismar

Vit chokladmousse med Oreosmul och halloncoulis. Foto: Frida Wismar

 

TIPS FRÅN CATARINA KÖNIG
En enkel chokladmousse går även att göra på mjölkchoklad. Den är riktigt god, kräver minimal arbetsinsats och bara två ingredienser! För 6-8 portioner: Hetta upp 2 dl vispgrädde i en kastrull. Dra av från värmen, bryt ner 200 gram ljus choklad och låt smälta. Rör tills all choklad har smält. Häll över i en skål. Ställ in i kylskåpet och låt stå över natten, eller åtminstone 6 timmar.
Ta fram skålen och vispa upp chokladen med elvisp tills det blir en mousse. Servera moussen tillsammans med en klick vispad grädde och färska bär.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera