Vilket land blir det idag?

Ett fantastiskt utbud av goda ostar

Ett fantastiskt utbud av goda ostar

Att ha förmånen att kunna välja land när man ska handla mat är inte illa. Staden Basel i Schweiz ligger lämpligt placerat precis på gränsen till både Frankrike och Tyskland och man kan lätt handla sin middagsmat i alla tre länderna inom loppet av några timmar – om man känner för det.

I vilket land är det då bäst att handla? Schweiz, Tyskland eller Frankrike? De flesta säger nog spontant Frankrike, vilket jag i och för sig kan hålla med om eftersom fransoserna har ett fantastiskt utbud, bra priser och är dessutom helt klart bäst på fisk. Men det är även andra faktorer som t ex språket som spelar in. Och då vinner Tyskland eller Schweiz för min del eftersom min tyska är betydligt bättre än min franska.

Alla tre länder har naturligtvis sina specialiteter. Frankrike har så sina ostar och det går bara inte att låta bli att plocka med en St Agur eller en perfekt krämig brie. Några färska ankfiléer brukar också slinka med. Anka har blivit en riktig favorit i familjen.

Carrefour är en av största matvarukedjerna i Frankrike

Carrefour är en av största matvarukedjerna i Frankrike

Tyskland är ett mecka för ölälskare och deras korvar är fantastiska. Kött handlas med fördel över disk. Man handlar inte alls lika mycket färdigförpackat kött där som i andra länder. Köttdisken är fräsch och välsorterad och med betydligt bättre priser än i Schweiz.

Vad har Schweiz att komma med då? Ost naturligtvis, och då framför allt hårdostar som Gruyère och Appenzeller. Det finns hur många ostsorter som helst. Varje berg har sin egen ost men alla når inte de stora matkedjorna. Det finns dock alltid ett flertal utsökta ostar att välja på. Det som tilltalar mig mest i Schweiz är nog ändå brödet. Goda frasiga, med eller utan fröer, grova, ljusa men alla med en fin knaprig skorpa. Inga skumgummibröd här inte! Sedan tycker jag att det är väldigt trevligt med de små byarna med ett levande lantbruk och kossorna som betar på alptopparna. Därför handlar jag ofta mjölk och yoghurt och faktiskt även kött i Schweiz. Trots en högre prislapp.

HiebersI dag blev det dock Tyskland som drog vinstlotten. Grönsaker, tysk kyckling, mjölk från Schwarzwald, tysk köttfärs (mald på plats i butik) och så några kalvkorvar. Plus Goudaost från Holland som av någon anledning är dotterns favorit. Sedan följde det dessutom med en vit och en röd flaska vin från Sydafrika…

Vad det blev till middag? Hemlagad potatismos gjord på schweizisk potatis och stekt tysk kalvkorv och lite fransk senap till det. Så fick alla bidra med något!

Susann i Basel

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera