Vi firar våffeldagen – vinn ett våffeljärn!

VafflerÄlskade våfflor!

Äter du dem med sylt och grädde eller som läcker förrätt med topping av skaldjur? Våfflor är en underbar frasig uppfinning och vi vill slå ett slag för våfflornas plats på middags- och fikabordet. Ge oss ditt bästa recept och du är med och tävlar om ett dubbelvåffeljärn!

Waffel Maker Elite doubleSenast på våffeldagen den 25 mars vill vi ha ditt bidrag. Maila till info@smakformat.se. Vi blir extra glada om du skickar med en bild på ditt favoritrecept.

Våffeljärnet heter Elite Double Stainless Steel och kommer från OBH Nordica. Det är ett perfekt järn för att snabbt och smidigt kunna grädda sina våfflor.

obhnordica_300

 

Print Friendly

, , , , , , ,

12 Responses to Vi firar våffeldagen – vinn ett våffeljärn!

  1. Malin´s Diner 24 mars, 2015 at 01:34 #

    Hej,

    Våfflor är så förbenat gott! Jag har nog testat mig igenom ett 10-tal recept, men återgår alltid till samma recept nämligen mormors gamla hederliga. Jag vill ha vispad grädde och jordgubbssylt på toppen. Gärna hemmagjord sylt. Funkar bra med färska bär också.

    Tipset för våffelsmeten är att separera äggulor och äggvita och då vända ner äggvitan innan gräddning. Blir så bra så bra!

    Våfflor ca 10 st
    2 ägg
    3 1/2 dl mjölk
    100g smält smör
    3 dl mjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    lite salt

    Äggulor och mjölk vispas samman. Sikta sedan i mjölet och häll i det smälta smöret. Låt detta svälla under ca 20 minuter. Vispa äggvitorna styvt och vänd ner dessa i smeten tillsammans med bakpulver och salt. Sedan är det bara att grädda på!

    Ps, Mitt våffeljärn är trasigt, inget handtag att öppna järnet med. Måste använda tång. Jag tycker därför det hade varit ypperligt med ett nytt!

    Kram kram

    • Pernilla Jonsson 25 mars, 2015 at 07:06 #

      Åh, vilket bra tips att separera äggulorna och äggvitan Malin! Det ska vi absolut testa. Och vilken fin matblogg du har!!

  2. Christina Frisberg 24 mars, 2015 at 07:06 #

    MUMS!! säger jag bara för ojojoj vad det är gott med våfflor, jag köper ibland hem färdig mix med våffelpulver och det går bra det med, men annas så gör jag efter det receptet som vi gjorde våfflor på den gamla goda tiden när jag var kallskänka på Standard Hotell i Norrköping. :)

    ¤ 25 våfflor

    ¤ 10 dl vetemjöl
    ¤ 6 tsk bakpulver
    ¤ knappt 1/2 tsk salt
    ¤ 6 ägg
    ¤ 10 dl helmjölk
    ¤ 300 gram smör
    ¤ 2 dl ramlösa el vichyvatten

    Smält smöret och blanda ihop allt utom Ramlösan/Vichyvattnet låt gärna smeten stå i kylen och tjockna till ordentligt,(gärna över natten) värm våffeljärnet ordentligt och pensla ev järnet med smör innan första laggen, häll sedan ner Ramlösan/vichyvattnet i smeten försiktigt precis innan du börjar grädda våfflorna, de blir extra frasiga och supergoda .

    Lägg sedan våfflorna på ett galler att svalna (inte i en hög uppepå varandra som man ofta ser bilder på för då blir de bara sladdriga och förlorar sin frasighet.

    Jag brukar servera vispad grädde och färska bär hallon/blåbär/jordgubbar men även glass, så får var och en servera sig själv efter behag.

    För mig vore det jätteroligt att vinna ett modernare våffeljärn än det jag nu har, för det väger hur mycket som helst och tar upp halva kastrullskåpet så stort och klumpigt är det.
    detta är en säker hit när barn och barnbarn kommer, och barnbarnen vill ju gärna ha lite Nutella på också så det har jag alltid hemma såklart.

    • Pernilla Jonsson 25 mars, 2015 at 07:03 #

      Mmmm, låter ljuvligt! Tack för att du delade med dig av ditt Norrköpingsrecept!

  3. Malin 24 mars, 2015 at 07:32 #

    Bästa receptet är helt orginal med hjortronsylt och grädde

    • Pernilla Jonsson 25 mars, 2015 at 07:02 #

      En underbar klassiker. Kan det bli mer svenskt?

  4. Katja Själander 24 mars, 2015 at 10:18 #

    Hemligheten bakom RIKTIGT frasiga våfflor är mineralvatten . Och de ska ätas direkt. Det här receptet fungerar mycket bra och våfflorna blir FRasiga!

    100 g smör
    3 1/2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 krm salt
    2 tsk strösocker
    2 dl mineralvatten
    2 dl grädde

    Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Rör ned mineralvattnet till en jämn smet. Vispa ned grädden och rör i det smälta smöret.
    Låt smeten vila minst 10 minuter innan du börjar grädda.

    Sedan det är just det här med att äta direkt…Min familj består av 4 hungriga söner och min make. Alla är Våffel-monsters. Därför försvinner de i ruskigt fart. Får stå och grädda i minst en timme på mitt gamla enkla våffeljärn där man kan grädda endast en våffla i taget. Ett dubbeljärn skulle underlätta så för oss. Våffeldagen i all ära men egentligen äter vi våfflor året runt.

    • Pernilla Jonsson 25 mars, 2015 at 07:02 #

      Jaaa, så lär det vara! Ett bra tips för alla oss som inte haft koll det. Tack för ditt recept.

  5. Pia Persson 25 mars, 2015 at 08:13 #

    Mitt godaste recept på frasvåfflor är detta

    1 dl smör ( smält ) = 90 gram
    3 dl mjöl
    1kryddmått salt
    1 tsk socker
    3 dl vatten
    3 dl grädde ( vispad )

    Garanterad succé

    • Pernilla Jonsson 25 mars, 2015 at 07:01 #

      Tack för ditt recept, Pia!

  6. Helena i Uppsala 25 mars, 2015 at 06:44 #

    Jag förstår frågan som hur man äter våfflorna. Jag gillar ”salt” bättre än sött så jag vill ha Mellanösterns kryddblandning zatar på dem. (torkad timjan, rostade sesamfrön, sumak eller paprika och salt)

    • Pernilla Jonsson 25 mars, 2015 at 07:00 #

      Åh, vilken härlig twist! Det skall absolut provas.

Kommentera