Vegotårta med aubergineröra, soltorkade tomater och oliver

Vegotårta med aubergineröra, soltorkade tomater och oliver är en lite annorlunda smörgåstårta. Och överraskande god! Den fylliga men lite syrliga smaken av aubergineröra, soltorkade tomater, oliver och Crème bonjour med vitlökssmak gör den här vegosmörgåstårtan till något utöver det vanliga. Du kommer inte bli besviken.

16 skivor lite grövre formbröd, t.ex. Rasker, eller vanligt formbröd

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Aubergineröra

1 liten burk Crème bonjour med vitlökssmak, 125 g
2 lite mindre auberginer
2 krm spiskummin
1 msk olivolja
1 msk pressad citron 1 stor vitlöksklyfta salt

Tomatfyllning

1 liten burk Crème bonjour med vitlökssmak, 125 g
2 tomater, skärs i bitar
1 msk olivolja
salt och grovkornig svartpeppar

Keso- och olivfyllning

2 dl keso
4 msk lätt crème fraiche
1 1⁄2 dl grovt hackade svarta oliver
8 grovt hackade soltorkade tomater
8 grovt hackade basilikablad
salt och peppar

Garneringskräm

200 g Crème bonjour
1 dl lätt crème fraiche

Garnering:

en rejäl bunt med bladpersilja
200 g cocktailtomater
2 dl svarta oliver
50 g pinjenötter

Halvera auberginerna på längden och gör några hål med en gaffel i köttet. Ugnsbaka auberginerna i en form i 200 grader i 30 minuter. Låt dem svalna. Gröp ur innehållet och mixa det med en stavmixer i en skål. Rör ner spiskummin, olivolja, citron och pressad vitlök. Smaka av med ganska mycket salt. Skär tomaterna till tomatfyllningen i bitar och blanda dem med olivolja, salt och svartpeppar i en djup tallrik. Blanda keso, lätt crème fraiche, svarta oliver, soltorkade tomater, basilikablad, salt och peppar till en röra.

Kantskär alla brödskivor och lägg fyra stycken så att de bildar en kvadrat på en bricka. Bred Crème bonjour på brödskivorna och lägg tomatfyllningen ovanpå. Täck med fyra brödskivor. Lägg dem så att de täcker skarvarna. Bred ut keso- och olivfyllningen ovanpå. Täck med ytterligare fyra brödskivor. Bred Crème bonjour och sedan aubergineröran över brödski- vorna. Avsluta med brödskivor. Blanda Crème bonjour och lätt crème fraiche i en bunke och bred det ovanpå och runtom smörgåstårtan. Garnera med bladpersilja runtom på kanterna. Dela cocktailtomaterna i halvor och strö dem tillsammans med oliver ovanpå. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna så att de får färg. Strö dem ovanpå.

smorgastartorReceptet kommer från boken Älskade smörgåstårtor av Kristina Eriksson. Läs mer om boken här!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera