Värmländsk nävgröt med fläsk

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Nävgröt med dygnsbakat sidfläsk och rårörda lingon

Mycket mer värmländskt än så här kan det knappast bli. Här är skogshuggarmaten i en uppdaterad version. Köksmästaren Christoffer Schyman har här gjort ett slags nävgrötens 2.0 som du kan bjuda på ditt allra finaste porslin.

Fläsket – 4 portioner

1 kg normalsaltat smör (alt. matolja)
500 g sidfläsk i hel bit (ej rökt eller rimmat)

Nävgröt

6 dl vatten
1 tsk salt
500 g skrädmjöl

Rårörda lingon

5 dl lingon
2 dl strösocker

Smält smöret i en kastrull, ställ det åt sidan och låt det svalna till fingervarmt. Sätt ugnen på 100 grader.

Använd en form med hög kant som precis rymmer fläskbiten. Häll över smöret så att det täcker hela köttet och sätt in formen i ugnen över natten, 10–12 timmar. När du tar upp köttet kommer det att vara väldigt mört och kan falla isär, ta hjälp av en stekspade och lägg köttet för avsvalning i rumstemperatur. Dela upp det i portionsbitar eller skiva det.

Fläsket kan du sedan äta som det är eller värm en stekpanna så att den blir väldigt het och bryn bitarna hastigt på var sida. Man kan även spara fettet som fläsket har legat i och servera det med gröten.

Nävgröt: koka upp vatten med salt i en kastrull och ta sedan av det från spisen. tillsätt skrädmjölet, allt på en gång. pressa ner mjölet med en träslev och när ångan börjar tränga igenom är gröten klar. Gröten ska vara smulig.

Rårörda lingon: lägg lingonen i en bunke och häll över sockret. rör sedan om tills sockret löst sig.

Servera gröten med fläsket och lingonen.

Smaka pa VarmlandReceptet kommer från boken Smaka på Värmland. Läs gärna mer i Smaka på Värmland.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar