Värmande vintermat

vintermat

”Man tänder ett ljus, sätter fyr i brasan och låter en gryta puttra länge på spisen och sprida härliga dofter och välbehag. Jag undrar om inte det är den vanligaste föreställningen om ”mys” under den mörka årstiden. Men det är bara att erkänna, jag är en obotlig  mysare och jag älskar verkligen att kura ihop mig och skrota runt i mysbyxor och raggsockor. Nu när mörkret omsluter oss är det på något sätt mer tillåtet att söka sig inåt och finna lugn och energi i hemmet.”

Så börjar Caroline Hofberg sin bok Värmande vintermat, som hon gav ut i höstas, (Norstedts förlag, 2014). Hon skriver även att ”Man brukar säga att det är enkelt att bjuda på mat under sommaren, bara att lägga något på grillen och svänga ihop en sallad. Men lättlagad bjudmat hör även vintern till. En enkel värmande soppa tillsammans med med ett gott bröd är precis vad man vill ha så här års. Liksom en mustig gryta. Rustik och krångelfri mat.”

Och visst är det så. Mustiga grytor, doften av nybakat bröd, en värmande soppa och mycket rotfrukter är något som passar perfekt under den mörka årstiden. Här hittar vi allt, såväl smårätter, soppor, matbröd och varmrätter som bakat och desserter. Caroline Hofberg har även endel lite annorlunda recept som till exempel spagetti med brysselkål eller blomkålspizza med bacon och mozarella. Totalt innehåller boken 124 recept som kan bli dina nya vinterfavoriter – eller klassiker i ny tappning.

Även om vi nu är många som börjar längta efter vår och värme så är de vinterfotografier och matfotografier (av Tia Borgsmidt & Ove Lindfors) som bjuds i Värmande vintermat väldigt vackra och lockande.

sangria

Sangria och baconlindade plommon. Foto: Tia Borgsmidt

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera