Världens godaste knäckebröd?

Deg och katt1Fortfarande lite ugnsvarmt med smör avnjöt jag för första gången detta härliga knäckebröd som hör och häpna inte bara är ljuvligt gott utan även nyttigt!

Min bästa vän Anette Nilsson hade precis hämtat mig på tågstationen i Helsingborg, där jag skulle besöka henne en helg, och när vi kliver in i hennes hus doftar det underbart av nygräddat bröd.

Om du gillar popcorn kommer du att älska det här knäckebrödet. Huvudingrediensen är nämligen majsmjöl. Under några år bodde jag i USA och förundrades över hur mina kollegor åt poppade popcorn till lunch. Som svensk var det helt otänkbart. För mig var det var ju fredagsmysgodis. Tänkt om jag hade haft receptet på det här goda knäckebrödet. Då hade jag kunnat mumsa i godan ro.

Receptet kommer ursprungligen från Tunneberga gästgifvaregård i Helsingborg. Det som är det fina med det här knäckebrödsreceptet är att det är barnsligt enkelt. Ser du bara till att handla hem det man behöver så rör du ihop degen på nolltid. Jag har haft lite knepigt ibland att hitta pumpafrön här i Basel där jag bor, men då har jag istället tagit något annat som t ex pinjenötter eller resterna från helgens partynötter (går bra det med).

Jag har också provat med olika slags flingsalt att strö över och kommit fram till att min favorit är citronflingsalt. Det blir jättegott! En sats ger tre plåtar med knäckebröd och passar perfekt in i det gamla knäckebrödsskrinet som jag ärvt av min mormor Inez.knackebrodihanden

Världens godaste knäckebröd

4 dl majsmjöl
2 dl solroskärnor
1 dl skalade sesamfrön
1 dl skalade pumpakärnor
1 dl linfrön
1 tsk salt
1 dl rapsolja
4 dl kokande vatten

En fin låda för knäckebrödet

En fin låda för knäckebrödet

Blanda alla torra ingredienser och häll sen på det kokande vatten, oljan och rör samman allt. Dela degen i tre delar och bred ut den på tre plåtar klädda med bakplåtspapper. Lättast är det att lägga ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut tunt och sen ta bort det övre pappret. Strö över flingsalt och grädda plåtarna samtidigt i varmluftsugn, 150 grader i ca 60 minuter.

Knäckebrödet ska vara hårt när det är klart. Njut – det är såå gott!

Ann-Charlotte Westerberg

Ann-Charlotte Westerberg

Print Friendly

, , , , , , ,

6 Responses to Världens godaste knäckebröd?

 1. Karin Ahlstrand 14 augusti, 2014 at 03:02 #

  Underbart gott! Gjorde succé på min sons konfirmation. Vuxenchips.

  • Pernilla Jonsson 22 augusti, 2014 at 07:55 #

   Vad roligt! De passar verkligen till det mesta och är dessutom riktigt lättlagade.

 2. Malin Söderberg 19 september, 2014 at 03:49 #

  Jag bakar, bjuder
  Jag bakar, ger bort
  Jag bakar, njuter
  Det är så gott

  Tack! Malin

  • Pernilla Jonsson 19 september, 2014 at 05:47 #

   Roligt att höra, Malin! Visst är det gott! Tack Ann-Charlotte för receptet.

 3. Ing-Marie Nordberg 5 mars, 2015 at 09:28 #

  Jättegott ! Gör nu ofta dubbel sats,går bra. Gräddningstid – räcker bra med 45 min, Ta inte för mycket flingsalt !

  • Pernilla Jonsson 6 mars, 2015 at 08:23 #

   Vad roligt att du gillar knäckebrödet, Ing-Marie! Vi tackar Ann-Charlotte Westerberg som delat med sig av denna favorit.

Kommentera