Vaniljsemifreddo med limebär och havresmul

Semifreddo som betyder halvfrusen på italienska är en italiensk glassdessert. Man vispar grädde och ägg och fryser det under några timmar. Ibland så måste vi bara unna oss det där lilla extra och inte titta så styvnackat på kaloriintaget!

matovinDetta recept på semifreddo kommer från kokboken Allt om Mat & Vin som kom ut hösten 2013. Så här skriver de om desserten:

Den syrliga limen tar fram det bästa hos både blåbär och vanilj. Den lite rostade smaken får man av havresmul och hasselnöt. Följ upp de syrliga och fräscha tonerna med ett mousserande sött vin i frisk stil. Italienska Moscato d’Asti är ett bra val.

De rekommenderar vinet Nivole (7787) från Piemonte, Italien för 74 kr till desserten.

mat&vinglass

Ingredienser till 4 personer
1 vaniljstång
2 ägg
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde

Rårörda blåbär:
150 gr blåbär
1 msk strösocker
2 lime, rivet skal
2 msk pressad lime

Tillbehör:
1 dl vispgrädde
4 havrekakor
1/2 dl havrekakor

Citronmeliss

1. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Separera äggula och äggvita. Vispa vaniljfrön, äggulor och socker fluffigt. Vispa grädden. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner grädden i äggulesmeten och vänd därefter i äggvitorna. Häll upp i en plastad form och ställ i frysen ca 3 timmar.
2. Rårörda blåbär: Rör ihop socker, limeskal och -saft tills sockret har lösts upp. Blanda ner blåbären.
3. Tillbehör:Vispa grädden. Krossa kakorna och hacka nötterna. Ta ut rundlar eller skär ut kvadrater av semifreddon.
4. Servera med limeblåbär, vispad grädde, kaksmulor och nöthack. Garnera med citronmeliss och servera.

Detta recept ingår i en trerättersmeny från kokboken Allt om Mat & Vin som utkom hösten 2013. Menyn i sin helhet ser ut så här: Till förrätt serveras löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon. Huvudrätten består av lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm. Middagen avslutas med vaniljsemifreddo med limeblåbär och havresmul.

mat&vinlöjrom

Löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon

mat&vinlamm

Lammracks med ugnsbakade betor och lök samt getostkräm

mat&vinglass

Vaniljsemifreddo med limebär och havresmul

 

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera