Vågar du? Kalvnjure i fransk senapssås

Det är få maträtter som väcker sådana känslor som inälvsmat. Konstigt, tycker jag. Det är ju bara ytterligare en del av djuret och varför är det underligare att äta än kotlett eller filé? En orsak till att många rynkar på näsan inför njure och annan inälvsmat är säkert för att det påminner människor om varifrån kött kommer, en annan kan vara att det känns skumt att äta ett reningsorgan. Men njure innehåller faktiskt både järn, A- och B-vitaminer.

NjuretallrikNjure är lättlagat och användbart. Den kan stekas, grillas, ugnsbakas, stuvas, pocheras och rökas. Man kan visserligen överkoka den så att den blir torra, men njure är tåligare än lever och blir aldrig lika grusig i konsistensen.

Jag har ätit inälvsmat sedan jag var barn och njuter oerhört av vällagad kalvnjure, lever och bräss. Just kalvnjure har en fast och fin konsistens och en mild god smak. Visst, det är en annorlunda konsistens men jag säger bara PROVA. Och prova flera gånger för det är både gott och nyttigt. Kanske blir du så förtjust att du gör som jag och vissa i min familj har gjort – startar en njurklubb… Vi hängivna njurälskare träffas några gånger om året för att njuta av njure i olika former; konjaksflamberad njure, njursauté eller varför inte njure i fransk senapssås som vi lagade här om veckan? Prova dig fram med olika smaksättningar. Njure och svamp är en riktig hit men även rökt fläsk, konjak, madeiravin, vitlök och persilja passar utmärkt till.

Njure att laga

njure i panna

Njure upplagt

 

 

 

 

 

 

Kalvnjure i fransk senapssås

4 portioner

3 kalvnjurar (400-500 g)
olja
salt och svartpeppar
75 g mjukt smör
1 dryg tsk fransk senap (dijonsenap)
1 tsk grovkornig fransk senap (moutarde à l’ancienne)
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1/2 msk balsamicocrème

200 g färska champinjoner
1 nät med steklök (ca 10 lökar)
broccoli

Skölj och spola njurarna väl. På undersidan sitter en del fett på och i njuren. Ta bort det med hjälp av en liten kniv. Blir det lite fett kvar är det ingen katastrof. Försök att behålla njuren hel.

Värm ugnen till 200 grader.

Bryn njurarna i olja i en stekpanna på medelvärme tills de har en fin färg. Salta och peppra. Lägg dem i en form och sätt in i ugnen i 15 minuter.

Stek under tiden champinjonerna och steklöken. Medan det steks långsamt värmer du crème fraiche, grädde och balsamicocrème till såsen. Låt puttra medan du blanda det mjuka smöret med senapssorterna.

Ta ut formen ur ugnen. Häll ut eventuellt överflödigt fett men ta tillvara på allt annat i botten och häll ner det i såskastrullen. Skiva njurarna. De får gärna vara rosa i mitten, men inte råa. De skivade njurarna läggs upp på fat och kan sättas tillbaka i den avstängda ugnen för att hållas varma.

Vispa ner senapssmöret i såsen och smaka av med salt och peppar.

Servera njuren med den stekta löken, champinjonerna och ris. Senapssåsen och lättkokt broccoli blir pricken över i:et!

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera