Vad vore julbordet utan Cheddar?

Peter

Peter Mårtensson

Svensk Cheddar har nog ett speciellt rum i hjärtat hos de flesta av oss och visst har vi all rätt att vara stolta över denna kopia som flera gånger i England har vunnit tävlingar över originalet. Cheddar är inte varumärkesskyddad och tillverkas därför runt om i världen. USA och Australien tillhör de största producenterna. Originalet härstammar från byn med samma namn i Somerset. Det finns belägg för att den här osten redan år 1170 var en storsäljare. Då inhandlade kung Henrik II nämligen inte mindre än fyra och ett halvt ton Cheddar och för detta ostberg betalade han den hisnande summan drygt 10 pund. En annan milstolpe på Cheddarns väg till evig berömmelse står Robert Falcon Scott för. När han for iväg till Sydpolen laddades skeppet Discovery med 1 600 kilo av denna ädla vara. Klok karl som visste hur han skulle prioritera!

Svensk Cheddar är liktydigt med Kvibille mejeri i Halland. Där har den ystats sedan 1926. Skrönan förtäljer att ostmästaren fick offra sina egna skjortärmar när det första exemplaret skulle göras klart. Osten brukar därefter kallas ”skjortost” och känns lätt igen på att den är omsluten av bomullsväv.

dd589050bbDet är med Cheddar som med ketchupflaskor, först kommer inget, sen kommer inget och sen kommer allt på en gång. Med andra ord, en olagrad Cheddar är verkligen inget att hänga i julgranen, men när den väl har fått sina 18 månader eller mer så blommar den ut i fantastiska smaker. Den börjar med att ge ett litet stick på tungan och därefter kommer en lång härlig eftersmak som får en att inse att tålamod när det gäller lagringen bereder vägen för saliga smakupplevelser. På tal om lagring undrar säkert många om man kan lagra sin ost själv. En 17 kilo tung Västerbottenost kan ju vara svår att baxa in i kylskåpet hemma men en Cheddar på 2,7 kg är ju lite rimligare till sitt omfång och det är väl värt att med den själv prova på ostlagringens ädla konst. Naturligtvis kan du inte uppnå samma resultat som när man lagrar ost på riktigt. Det är många faktorer som påverkar lagringen, inte minst luftfuktighet och temperatur. Det är viktigt att inte förvara osten för kallt för då utvecklas den inte, cirka 13-15 grader brukar vara lagom. Du måste också vända på osten varannan vecka. Skulle man få besvär med ytmögel kan man alltid tvätta ytan med lite brännvin. Enligt gammal tradition får även den som vänder ostarna sig en liten rackare med det gäller kanske inte när det bara är en liten ost man har att vända.

Cheddarn är ju som sagt inte varumärkesskyddad. Men det finns en variant som är exklusivt engelsk: West Country Farmhouse Cheddar. Den får bara tillverkas i grevskapet Somerset, Devon, Dorset och Cornwall.

Läs även Peter Mårtensson artikel om en annan julklassiker: Stiltonosten

Stiltonburk

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera