Vad är raw food?

Mitt_nya_Raw_food_kok_tryck.pdf-82Du har kanske stött på begreppet raw food och undrat vad det egentligen innebär? En variant av vegetarisk kost när man bara äter kall rå mat? Och varför skulle man i så fall göra det?

Enkelt förklarat är raw food okokt mat som inte hettas upp över 42 grader. Tanken är att få ut maximal näring av maten genom att alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen bevaras. Ett argument som framförs för att vi ska äta mer raw food är att det inte är naturligt för människan att äta processad mat som innehåller mycket socker och andra tillsatsämnen. Genom att istället äta ekologisk oupphettad vegetarisk mat mår vi bättre, menar förespråkarna.

Raw food är frukt, grönsaker, nötter, frön, torkade frukt, rotsaker, bär, alger skott, groddar, vissa sädesslag, kallpressade oljor och honung. Det är alltså vegetarisk mat, naturlig och fri från mejeriprodukter, socker och gluten. Man använder sig mycket av blötläggning och groddning av maten som gör att den blir mer näringsrik och att matsmältningen underlättas.

RawfoodEn person som andas och lever raw food är Erica Palmcrantz Aziz. Hon arbetar med att inspirera människor till att hitta sitt eget sätt att äta och leva med raw food, bland annat genom att skriva böcker, hålla kurser och föreläsa. Hon har själv ätit raw food i tio år. Nu senast har hon skrivit boken Mitt nya Raw food kök (Massolit förlag, 2014). Så om du är nyfiken på att veta mer om raw food och om det skulle kunna vara något för dig så titta gärna närmare på boken som innehåller recept och menyer för olika tillfällen, förklaringar av olika råvaror, ingredienser och redskap samt tips för att få raw food att passa alla.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera