Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki är den klassiska kalla sommarröran som är god till de flesta köttbitar från grillen. För att inte tala om till klyftpotatis! Det här är en variant där jag använder turkisk yoghurt för att spara tid och slippa pyssla med vanlig yoghurt som ska rinna av för att bli tjock och lagom krämig.

4 dl turkisk yoghurt
1 gurka
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk salt
en skvätt pressad citronsaft

  1. Skölj och dela gurkan och skrapa ur kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg den rivna gurkan i en ren kökshandduk och pressa ur vätskan ur gurkan.
  2. Blanda yoghurt, pressad vitlök och olivolja. Tillsätt den rivna gurkan. Smaka av med salt och några droppar citron.
  3. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så smakar den ännu bättre.

 

APPELTSATSIKI

Äppeltzatziki

Att äpple och mynta trivs bra tillsammans känns i den här friska sommarsåsen, som är lika god till grillat kött som till en fiskbit. Det är Eva Olsson på Österlenkryddor som delat med sig av den här varianten av tzatziki. Är du nyfiken på att testa Österlenkryddors äppelkrydda så beställ en burk på osterlenkryddor.se. Den passar utmärkt även i äppelpajer.

3 dl grekisk yoghurt
1 stort eller två små äpplen
2 msk Österlenkryddors äppelkrydda eller 1 ½ msk torkad mynta och ½ msk korianderfrön
Salt
Peppar

  1. Skala, kärna ur och riv äpplet på den grova delen av rivjärnet. Stöt korianderfröna lätt i mortel.
  2. Blanda äpple och kryddor i yoghurten och servera.
Print Friendly

,

No comments yet.

Lämna ett svar