Två förslag på sås till viltkött

rostbiffhjort

Rostbiff på hjort med en Sauce Grand Veneur

 

Ibland kan det vara svårt att bestämma sig för vilka tillbehör man ska ha till maten. Men en sak är säker, det har viss betydelse vilken sås man väljer. Såsen kan ändra rättens karaktär. Här kommer recept på två såser som båda smakar fantastiskt bra till vilt – Sauce Grand Veneur och Sauce Chausseur

Sauce Grand Veneur

1,5 dl rödvin
2 msk cognac
10 grovt krossade svartpepparkorn
2 finhackade schalottenlökar
1,75 dl avredd köttbuljong (Rör ut 1 msk arrowrot i 2,5 dl köttbuljong och 0,5 dl madeiravin, salta och peppra. Koka upp och sila).
1 dl vispgrädde
2 msk rödvinbärsgelé
10 gr salt
1 tsk worcestersås

Koka upp vin, cognac, pepparkorn och scharlottenlök och reducera tills halva mängden återstår. Tillsätt buljongen och grädden låt sjuda 10 minuter. Sila såsen och tillsätt sedan gelén, smöret och worcestersåsen.

Sauce Chausseur

2 finhackade schalottenlökar
100 gr champinjon eller annan svamp
1 dl vitt vin
1 msk dragonvinäger
1 msk cognac
3 dl avredd köttbuljong (se receptet ovan)
400 gr krossad tomat
1 msk tomatpuré
1 msk hackad dragon
1 msk hackad bladpersilja
25 gr smör
salt och peppar

Stek löken i lite av smöret, den ska bli mjuk, men inte mörk. Tillsätt svampen och stek 5 minuter. Tillsätt sedan vin, vinäger och cognac och låt koka i 5 minuter. Därefter tillsätts den krossade tomaten, tomatpurén och buljongen. låt sjuda i 15 minuter. Lägg i örterna och montera såsen med smöret. Krydda med salt och peppar.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar