Tuna tostada med chipotleaioli

Ibland känner man att det bara är så gott att bryta av julmaten med något helt annat. Här är ett underbart recept på tuna tostada med chipotleaioli. Receptet är hämtat från Nikola Adamovic & Niklas Bolles bok El Taco Book, (Massolit Förlag, 2015). Du kan läsa mer om boken här på Smak för mat.

Den här lite försynta sleepern åt vi på en av San Franciscos många trendiga mexare, Tacolicious. Den hamnar lätt på vår 10-i-topp-lista som en av de godaste tacos vi ätit. Så fulländad i sin enkelhet. Tacolicious stal den från Contramar Kitchen i Mexico City, och nu snor vi den från dem!

TILLBEHÖR:

Chipotleaioli, se nedan
Rostad vårlök, se nedan
Ca 2 dl guacamole, se nedan

INGREDIENSER
4-6 PORTIONER

450 g tonfiskfilé av bra kvalitet, skuren i 5 mm tjocka skivor
1 dl sojasås
1 dl limejuice
Majstortillabröd, ca 14–16 cm,
Frityrolja

Blanda sojasås och limejuice, lägg ner tonfisken och marinera i ca 5 min.

Fritera majstortillabröden. Bred ut rikligt med aioli (ca 2 msk) på vardera tortillabröd, ungefär som tomatsås på pizza. Lämna 1 cm kant på brödet. Lägg ut ca 2–3 skivor tonfisk så att den täcker aiolin. Toppa med ca 2 msk av den rostade löken. Lägg en klick guacamole på mitten (1–2 msk). Avsluta med flingsalt.

Foto: Linus Hallgren

Foto: Linus Hallgren

 

Chipotleaioli

1 äggula
1 msk citronjuice
1 vitlöksklyfta
1 dl vegetabilisk olja
1⁄2 dl chipotlechili i adobosås mixad till puré 1 tsk salt

Kör äggula, citronjuice och vitlök i en mixer i 30–45 sek tills den blivit jämn och fin.
Låt mixern gå och häll under tiden försiktigt i oljan. När aiolin fått en fin, jämn, fluffig konsistens, tillsätt chilin och saltet och mixa ytterligare 30 sek. Smaka av!

Rostad vårlök

600 g vårlök eller späd purjolök skuren i 5 mm skivor
Frityrolja

Förväll löken i kokande vatten i ca 30 sek. Ta upp löken och kyl ner den under rinnande vatten. Lägg den på papper och se till att allt vatten torkas bort. Fritera löken i ca 5 min tills den blir krispig och fin.

Guacemole

Det viktigaste när du gör guacamole är att den är rätt balanserad. Tänk: crunch, sälta, syra och bite! Se också till att den är chunky.

Vad du har i är upp till dig. Nedan är en lista med ingredienser som jag brukar använda. Inte alla på samma gång, dock!

Avokado är grunden.
Sedan ska du alltid ha i lök, chili, koriander, en skvätt olivolja, syra, salt och peppar!

Löken är ett måste, välj en: silverlök, rödlök, vårlök eller vitlök.

När det gäller chili, även det ett måste, välj en färsk efter önskad styrka eller prova med picklad röd chili eller picklad jalapeño. Använd gärna lite av spadet.

Övriga ingredienser: Koriander, lime eller citron, salt & peppar

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera