Trevligt matvin med tydlig syra

Leth_Blauer_ZweigeltNär vi letar lätta röda viner med hög syra tänker vi nog ofta främst på Bourgogne eller Beaujolais. Friska unga Gamay-viner eller yppiga Pinot Noir från regionen har gott rykte och är vida kända. Men låt oss tipsa om ett alternativ som kan överraska både dig själv och dina middagsgäster. Leth Blauer Zweigelt Tregrande Reserve , 2013 (2254) från Niederösterreich, Österrike har en generös doft blåbär, enbär, vinbär och kanel. Smaken speglar doftpaletten och vinet har en framträdande frisk syrlighet. Druvan Blauer Zweigelt är en korsning mellan St Laurent och Balufränkisch med syfte att skapa en tåligare druva som passar i det österrikiska klimatet.

Vinet passar bra till feta rätter med ljust kött. Gärna rödkål eller äpple som tillbehör och kanske hasselbackspotatis. Men även en smakrik fiskrätt kan gifta sig fint med det här vinets lite kryddiga karaktär. Tänk bara på att det är ett utpräglat matvin – det vill säga att både vinet och maten vinner på varandras sällskap. Till välkomstdrinken rekommenderar vi hellre till exempel en Grüner Veltliner från samma vinmakare och till desserten eller ostarna kanske en Lenz Moser Trockenbeerenauslese. Mahlzeit!

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera