Tortilla Soup with Chicken

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

Denna läckra soppa är hämtad från Jill Johnsons kokbok Country Cooking med Jill i Nashville. Och visst märker man de amerikanska influenserna i hennes recept. Inspiration till receptet kommer mycket riktigt också från countryns huvudstad Nashville.

Jills egna ord om soppan: ”Det godaste jag ätit i hela mitt liv var en tortilla soup på Green Hills Grill i Nashville, som tyvärr är nedlagt. Sedan dess har jag försökt lista ut receptet. Det här är det närmaste jag kan komma. Smaken skiljer sig från gång till gång beroende på anchochilin. Ladda gärna upp med en gigantisk hög med tortillastrips att lägga i soppan.”

TORTILLASOPPA MED KYCKLING

6 PORTIONER
2 gula lökar
3 morötter
1 hel torkad anchochili
2 lagerblad
ca 12 vitpepparkorn, eller fler om du vill
1 stor kyckling, gärna majskyckling, ca 1½ kg
Ca 3 liter vatten
Salt (1 msk salt per liter vatten)
4 vitlöksklyftor
Ca 2 färska chilifrukter (t.ex. spansk peppar, jalapeño eller thaichili), mer eller mindre efter smak
3 burkar hela tomater, à 400 g
Ca 1 tsk tabasco eller kajennpeppar
1 lime
Salt och peppar

TILL SERVERING
2 avokador
1 dl färdigriven mozzarella
1 dl färdigriven cheddarost
Ev. 1 liten burk majskorn, 150 g
1 lime att toppa med
1 kruka koriander

TORTILLASTRIPS
1 paket mjuka tortillabröd, 300 g
Neutral olja, t.ex. rapsolja, ej kallpressad

Skala och skär en av lökarna i klyftor. Skala och skär och morötterna i grova bitar. Lägg det samt anchochilin, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter. Tillsätt vatten och salt så att det täcker. Koka upp och låt sjuda under lock cirka 1 timme, tills kycklingen är klar och ingen röd vätska tränger ur när du skär i den tjockaste delen. Ställ kycklingen att svalna i spadet och ställ sedan in hela grytan i kylen.

Ta upp kycklingen. Ta upp anchochilin och spara den. Sila av och spara buljongen. Plocka kycklingköttet från benet och dela i mindre bitar.

Skala och finhacka den resterande löken och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin. Fräs lök, vitlök och chilihacket i olja några minuter tills löken blivit mjuk. Lägg fräset samt anchochilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burkto- materna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen och mixa slätt. Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull. Späd med ytterligare buljong, cirka 9 deciliter till önskad konsistens beroende på om du vill ha gryta eller soppa. Hit kan soppan förberedas ett par dagar innan servering.

Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco eller kajennpeppar och pressa i limejuice. Smaka av med salt och peppar och mer hetta från tabasco eller kajenn om du vill.

Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar. Servera soppan i skålar. Lägg i avokado och riven ost och eventuellt majskorn. Skär lime i portionsklyftor och toppa med dem samt korianderblad och tortillastrips. Eller låt var och en ta tillbehören från skålar på bordet.

Tortillastrips

Klipp tortillabröden i centimeterbreda strimlor. Hetta upp olja i en vid kastrull till 180 grader. Lägg i en strimla och se om den snabbt blir gyllene, då är oljan varm nog. Fritera tortillaremsorna i omgångar tills de är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Det är en stor mängd så några kan tas undan och serveras som snacks med lite flingsalt på.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera