Att marinera fisk i smaksatt yoghurt är ett enkelt knep för att addera smak och samtidigt få till en saftig och god fisk. Det fungerar även utmärkt till fisk som varit fryst. När du ska göra det rostade nötströsslet kan du utgå ifrån de nötter och frön du har hemma. Och vill du ha lite extra så ta det!
4 personer
600 g torskfilé, delad i 4 bitar
1 dl turkisk yoghurt (10 %)
finrivet skal från 1⁄2 citron
2 msk rapsolja
1⁄2 msk tamarisoja
1 vitlöksklyfta, finriven
1 kruka dill, finhackad
salt
svartpeppar
Nötströssel
2 msk solroskärnor
2 msk sötmandel, hackad
2 msk pumpafrö
2 msk kokosflagor
Till servering
nykokt färskpotatis eller råbasmatiris
en god grönsallad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Rör ihop yoghurt, citronskal, olja, soja, vitlök och dill. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken i yoghurtsåsen och låt marinera i kylen i cirka 30 minuter.
3. Rosta nötter och frön till nötströsslet i några minuter i torr het stekpanna. Rör om då och då – det bränns lätt!
4. Lägg den marinerade fisken på en plåt med olja eller bakplåtspapper i botten. Fördela nötströsslet över fisken.
5. Baka fisken i ugnen i 15–20 minuter tills den är färdig (du ser att fisken är färdig på att den är ogenomskinlig i köttet och att det går lätt att lossa en bit med en gaffel).
6. Servera fisken med en god grönsallad, färskpotatis, råbasmatiris eller annat gott.
Tack Sally Voltaire som bjuder på receptet! Receptet kommer från hennes bok Sally Voltaires mat (Bonnier Fakta, 2015). Läs gärna mer om boken här!
No comments yet.