Varmare tider och vi äter plötsligt en annan typ av mat. Och på ett annat sätt. Flera små rätter kan gärna ersätta en hel färdig måltid. Ett tilltugg som passar såväl före maten, när man t ex står och väntar på att grillen ska bli klar, som till maten är ett gott nygräddat bröd med en krämig färskost.
Hos Österlenkryddor bjöds vi på en ljuvligt god färskost kryddad med deras egenodlade libbsticka tillsammans med just focaccia. Libbsticka hade fram till dess bara varit en krydda som jag sett avbildad på kryddplanscher. Det visade sig att det är en kraftfull krydda och vi fick veta att förutom att den är fantastiskt god att blanda med färskost så passar den utmärkt som buljongersättning i soppor, såser och grytor.
Mycket inspirerade gick jag hem och bakade och blandade min nyfunna krydda med philadelfiaost. Det fick bli ett gott tilltugg till laxsalladen.
Vissa saker verkar svårare än vad de är. Som att baka en focaccia till exempel. Men icke! Det är ett oljigt italienskt bröd som du lätt ”svänger ihop” och sedan bryter och antingen äter som det är eller tillsammans med ett gott tillbehör.
Så varför inte njuta av nybakad focaccia och färskost med libbsticka redan ikväll? I min familj gjorde det succé!
No comments yet.