The Food Traveler – en inspirerande matresa

foodtravelerJag måste erkänna att min förväntan på boken ”The Food Traveler” av  Zvonko Sokcic m fl (Bokförlaget Natur & Kultur, 2013) inte var den högsta. Jag tycker faktiskt att boken ser lite tråkig ut. Värt att nämna är dock att min man däremot tilltalades av omslaget omgående, genusfråga? Sedan började jag bläddra i den så smått, och visst, den är full av fint fotografi.

Fortsatt tveksam började jag sedan läsa boken. Efter cirka två minuter var jag fast. Zvonko Sokcic, känd bl a från Edsbacka krog, Bernts och KB, tar oss med sina recept på resa runt om i världen. Med början i Bali fortsätter sedan resan till bl a Kalifornien, Barcelona, Vietnam och England. Totalt innehåller boken 60 recept fördelade på 10 olika platser här på jorden. Det är kul att boken avslutas i Sverige, på Välnäs gård där de säljer lamm av högsta kvalitet.

Varje kapitel inleds med en kort beskrivning av resmålet i sig. Sedan följer det ett antal recept från området, alla med en historia om maten och om var och hur Zvonko Sokcic kommit i kontakt med den. Vi får tips om vad man bör tänka på när man tilllagar rätten med de råvaror som står oss till buds här hemma. Han berättar även om vilka smakkombinationer maten innehåller och varför just det är så gott. Tänkvärda och underhållande tips från en person som verkligen verkar veta vad han talar om!

Zvonko

Karl Linde, Miroslav Sokcic, Anders Wennerstrand & Zvonko Sokcic

Zvonko Sokcic lägger stor vikt vid olika smakkombinationer, endel är mer oväntade än andra. Vad sägs till exempel om halstrade pilgrimsmusslor med blodkorv och strimlat äpple? Det måste jag bara testa! Och inte bara den rätten, boken är full av recept som man genast vill prova på.

Ett stort plus är att recepten är ganska enkelt utformade, man behöver inte ha 30 år i branschen för att kunna tillaga rätterna i boken. Dessutom är fotografierna utmärkta, alla tagna av Karl Linde.

Så, till min glädje måste jag tillstå att jag hade fel. Boken är inte tråkig utan tvärt om väldigt underhållande. Recepten och fotografierna håller så hög kvalitet att man genast vill resa till de beskrivna resmålen och testa allt, kanske gå till någon av de restauranger som rekommenderas i slutet av boken eller i vart fall gå ut i köket och laga maten som beskrivs.

foodtravelanka

Bebek Betutu – anka i bananblad från Bali. Foto: Karl Linde

foodtravelraka

Giant shrimp Mai Tai från Kalifornien. Foto : Karl Linde

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera